Criminaliteit

De laatste tijd worden we herhaaldelijk geconfronteerd met berichten van criminele handelingen in het land en dat is teleurstellend. Dat de criminelen, mensen zijn zonder normen en waarden, mag duidelijk zijn. Dat ze geen verantwoordelijkheid kennen mag eveneens duidelijk zijn maar dat criminaliteit alleen maar toeneemt, schrijf ik toe aan de lichtzinnigheid waarmee de politie tewerk gaat. Logisch nadenken is veelal een probleem binnen de politie. Het is jammer, want dat politiefunctionarissen graag willen dat alles goed gaat, daar ben ik van overtuigd maar het schort echt aan deskundigheid en ze zijn jammer genoeg vaak ook laks. De politie kan veel zaken gemakkelijk oplossen door logisch na te denken en te willen werken. Politiewerk is verschrikkelijk mooi werk als je het goed doet en de verantwoordelijkheid neemt die deze functie vereist.
Een simpel voorbeeld: Er is bij mij ingebroken, maar er is niets meer meegenomen dan slechts een kussensloop. Een dag later moet ik uit een krantenbericht  vernemen dat de politie op de dag van de inbraak 3 daders van woninginbraken heeft aangehouden. Bij hen is aangetroffen een kussensloop met sieraden en geld. Ik bel de politie op en vraag of de aangehouden daders ook de inbraak bij mij hebben gepleegd, maar dat wist men niet. Wel wist men mij te vertellen dat de eigenaar van de sieraden al gevonden was en de zaak dus al rond was (afgehandeld dus).
Ik vraag aan de recherche of de kussensloop waar de sieraden in zaten ook van de eigenaar van de sieraden was, maar dat wist hij niet en het ergste was dat hij met woorden van gelijke strekking heeft aangegeven dat dat niet belangrijk was.
Ik was een beetje teleurgesteld van deze reactie en zei toen aan de man dat het van groot belang is om te informeren of de eigenaar van de sieraden de kussensloop heeft herkend. Hij vroeg mij waarom dat zo belangrijk was.
Ik zei dat bij de inbraak bij mij een kussensloop was weggenomen en wel op de dag waarop de mannen waren aangehouden. Als de kussensloop van mij was dan had de politie de inbraak van mij dus ook opgelost. Toen vond hij het nodig om mijn telefoonnummer te noteren maar ik werd niet eens gebeld om te vertellen of het resultaat positief of negatief was uitgevallen.
Hij snapt dus niet hoe belangrijk het is voor een slachtoffer om te weten of de daders zijn aangehouden of niet. De emotie van de slachtoffers is blijkbaar niet belangrijk en dat is juist waarom criminelen lang door kunnen gaan.
De volgende dag heb ik een buurtonderzoek gedaan en heb getuigen gehoord die mij een duidelijk signalement konden opgeven maar de politie kon dat dus niet doen.
Lui om te werken? Geen idee hebben van verantwoordelijkheid? Geen kennis van zaken? Wat zal het zijn? Sporen op de plaatsdelict doen ze niet. Wel vragen ze welk geloof je belijdt. Misschien dat ze denken dat God het zal oplossen.
Politiewerk is meer dan alleen gegevens noteren en je kunt veel zaken oplossen met een beetje meer inzet, maar helaas………
Ik heb weleens aangifte gedaan maar het was om te huilen. Redenen van wetenschap had meneer de agent nooit van gehoord. Een andere keer heb ik de recherche gesproken over een poging tot oplichting. Met een klein onderzoek had men een bende kunnen oprollen maar meneer verwees mij naar een advocaat, omdat het een civiele zaak zou zijn. Ik ben toen wel lachend weggegaan, maar het was echt triest, gelooft u me maar.
Ik moet eerlijk zeggen dat op grond van mijn eigen ervaringen, ik geen enkel respect kan opbrengen voor de politie. Als mens zullen ze vast wel goed zijn maar als politiefunctionaris, absoluut nee!
Als ze nou zouden openstaan voor kritiek en dat als opbouwend zouden zien, dan zou het alleen maar beter gaan maar ze kunnen vaak niet eens goed communiceren en daarom zijn ze ook te bang om een confrontatie aan te gaan.
Zij weten niet eens dat communicatie hun sterkste wapen is. Als je dat niet durft, dan zul je vaker je echte wapen moeten gebruiken.
Een bestuurder van een voertuig aan de kant zetten gaat door middel van een koegeluid op de auto, terwijl een bordje met ‘stop politie’ veel professioneler zou zijn, maar dat begrijpt men nog steeds niet. Dat licht enorm belangrijk is in het politiewerk mag duidelijk zijn.
Men heeft in de leiding van het ministerie blijkbaar nog steeds niet door hoe belangrijk het is om elk voertuig te voorzien van een halogeen lamp op het dak zodat de politie altijd beschikt over voldoende licht, waardoor het werk veel gemakkelijker kan worden verricht.
Aangiftes zijn van een zodanig niveau dat de vervolging zich door allerlei bochten moet wringen om toch te kunnen veroordelen.
Hopelijk komt het de volgende generatie wel goed.
Rebien

error: Kopiëren mag niet!