NPS-parlementariër en lid van de Commissie Staatsfinanciën, Arthur Tjin-A-Tsoi, zegt dat minister Adelien Wijnerman van Financiën en de president van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad, liever de valutakoers en de problemen binnen de SGS in de gaten moeten houden dan met elkaar overhoop te liggen. Dit zegt hij naar aanleiding van ruis binnen de NDP, als zou de partij niet tevreden zijn met de prestaties van de Financiën-minister. Zij zou aansprakelijk worden gesteld voor de oververhitting van de economie door Hoefdraad. ‘Er zijn genoeg problemen waarmee de minister zich bezig moet houden en omgekeerd de governor van de Centrale Bank van Suriname. De governor moet zich bezig gaan houden met het stabiliseren van de valutakoers, want die is nu niet stabiel en er wordt geen woord hierover gerept door de autoriteiten en de governor zelf. Wijnerman moet zich bezig gaan houden met de SGS, want daar zijn er enorme vertragingen die nu spelen bij de import van goederen en er zijn tekorten op de schappen in de winkels’, aldus Tjin-A-Tsoi in gesprek met de krant.
De NPS’er zegt dat de SGS-controle niet voldoende is voorbereid. Zo zou volgens informatie van de overheid er een lijst van goederen zijn die niet in aanmerking komen voor SGS-controle. Ook zou voor goederen onder een waarde van USD 3.000 geen SGS-controle van toepassing zijn. ‘Geen van beide beweringen is waar. Er is geen enkele lijst. Er wordt alleen gesproken over een lijst, echter is er nooit een lijst geproduceerd. Ik ken ook gevallen van goederen onder de USD 3.000 die voor veel problemen hebben gezorgd op de luchthaven te Zanderij. Mensen hebben twee tot drie weken moeten wachten en dat kost allemaal opslagkosten, vertragingen en de schappen in de winkels raken leeg’, aldus de NPS-parlementariër.
Tjin-A-Tsoi zegt dat door de problemen, de prijzen van goederen automatisch stijgen. Het lid van de Commissie Staatsfinanciën zegt verder dat onvoldoende inspecteurs een factor is die maakt dat goederen niet binnen de afgesproken tijd (twee dagen) afgehandeld kunnen worden. Hij benadrukt dat niemand tegen het reguleren is, echter moet dit niet op ad hoc basis gebeuren, ‘wat nu wel het geval is’. ‘Kijk maar eens, SGS is niet eens op de staatsbegroting. Ook zeggen ze dat er geen kosten zijn verbonden, maar in de overeenkomst staat aangegeven dat er een fee van 1% verbonden is.’ Tjin-A-Tsoi zegt dat de autoriteiten ‘halve tot complete onwaarheden verkondigen’ en dat vindt hij jammer, omdat hierdoor er veel ruis in de samenleving ontstaat.
Seshma Bissesar