Minister Blokland: “Zorgverzekeringskaarten worden thuis bezorgd”

BloklandKinderen tussen 0 en 16 jaar en bejaarden van 60 jaar en ouder die via de distributielocaties geen zorgverzekeringskaart hebben gekregen, hoeven zich niet druk te maken. De zorgverzekeringskaarten voor kinderen tot en met 3 jaar en 60-plussers worden in opdracht van de regering via het Surinaams Postbedrijf (Surpost) vanaf 23 juli 2013 tot aan huis bezorgd. Hoewel Volksgezondheid-minister Michel Blokland niet op de hoogte is van de details, bevestigt hij dat de voorlopige zorgverzekeringspasjes thuis worden bezorgd.
De bewindsman drukt de verzekerde op het hart om zich voor 31 juli 2013 te registreren bij een huisarts om gebruik te kunnen maken van deze gratis ziektekostenverzekering van de overheid. De registratieperiode wordt na 31 juli afgesloten. “Als we zeggen dat wij iedereen willen verzekeren, zullen we na de eerste aanloopperiode voor de mensen die bijvoorbeeld vanwege ziekte zich niet hebben kunnen registreren, een mogelijkheid creëren. Zij moeten echter haast maken, omdat de sociale kaarten zullen vervallen”, zegt Blokland. De bewindsman verwees de krant voor verdere technische details naar NZS-coördinator Henk Staphorst die niet bereikt kon worden.
De regering heeft de gratis ziektekostenverzekering voor burgers van 0 tot en met 16 jaar en 60-plussers (ongeveer 130.000 personen in totaal) geïntroduceerd met als doel standaard gezondheidszorg te bieden aan alle Surinaamse kinderen en seniorenburgers. Het betekent tegelijkertijd het verkleinen van de kans op discriminatie op basis van ziekte, gebrek, inkomen, leeftijd en andere risico’s. De gratis basiszorgverzekering is een voorloper van het Nationaal Zorgsysteem dat per januari 2014 zal gelden voor alle Surinamers. Naast de ziektekostenregeling werkt de overheid als onderdeel van een sociaal zekerheidsstelsel ook aan de invoering van een algemene pensioenregeling en een minimumloon.
 

error: Kopiëren mag niet!