Bezoldiging Rekenkamer omhoog

De bezoldiging van de leden van de Rekenkamer wordt opgeschroefd. De Nationale Assemblee (DNA) neemt vandaag de Wet Financiële Voorzieningen Rekenkamer van Suriname onder de loep en zal deze herzien. De laatste herziening van de bezoldiging van de Rekenkamerleden was 8 jaren terug, op 19 april 2005. De wet die vandaag in behandeling genomen zal worden, is een initiatiefvoorstel ingediend op 16 juli 2013 door 9 DNA-leden van zowel de oppositie als coalitie en de DNA-voorzitter. De initiatiefnemers vinden dat de salariëring van de leden van dit instituut sterk achterhaald en benedenmaats is. Ook is het helemaal niet in verhouding met andere hoge staatsorganen. Volgens één van de initiatiefnemers, Mahinder Rathipal (VHP), zal onder andere het salaris van de Rekenkamer-voorzitter gekoppeld worden aan dat van een directeur van een ministerie. ‘Dat van de ondervoorzitter aan dat van de onderdirecteur van een ministerie en dat van de secretaris aan het minimum van een onderdirecteur’, geeft Rathipal aan. De Rekenkamer heeft in haar jaarverslag van 2012 ook kenbaar gemaakt dat de bezoldiging achterhaald is.
Volgens de wet van 19 april 2005 verdiende de Rekenkamer-voorzitter een bezoldiging van maximaal SRD 6.300 per maand met 5 periodieken van SRD 210 per jaar. Daarnaast krijgt men ook een representatietoelage gelijk aan 10% van de bezoldiging. Ook een autotoelage van SRD 275 per maand hoort erbij. De huidige voorzitter, Charmain Felter, die sinds 1 april 2011 in dienst is, moet per maand momenteel ongeveer SRD 7.625 (inclusief representatie- en autotoelage) krijgen. Daarnaast mag ze telefoneren op kosten van de Staat. Als haar nieuwe bezoldiging gelijkgesteld wordt aan die van een directeur, verdient ze ongeveer SRD 9.044 per maand exclusief toelagen. Een lid van de Rekenkamer ontvangt volgens de wet van 19 april 2005 per maand 2/3de van de bezoldiging van de directeur. Dat komt neer op maximaal SRD 4.200. Daarnaast hebben ze ook recht op 10% representatietoelage en SRD 175 autotoelage. Ook is er een telefoonregeling voor hen. Per maand komen ze momenteel met periodieken (SRD 140 per jaar) op ongeveer SRD 5.075. Plaatsvervangende leden krijgt 1/10de deel van de bezoldiging van een lid.
Het college van de Rekenkamer staat onder leiding van de voorzitter, Charmain O.C. Felter MBA. Verder zijn leden Lesley Blokland BA, drs. Paul Brandon en Irene Pengel. Het personeel van de Rekenkamer bestaat volgens het jaarverslag van 2012 uit 31 personeelsleden, waarvan 77% van het vrouwelijk en 23% van het mannelijk geslacht. De gemiddelde leeftijd is 37 jaar. De 31 personeelsleden bestaan uit een secretaris (ABB schaal 22), 17 auditors (Fiso-schaal 10 en 11) en 13 ondersteunend personeel (Fiso-schaal 3 tot en met 9). De huidige secretaris is drs. Natasha Vredeberg, die sinds 1 februari 1999 in dienst is. Haar salaris is sinds 2006 ook niet aangepast aan een gangbare bezoldiging op bestuurslijk niveau.
De initiatiefnemers van de verhoging van de bezoldiging van de Rekenkamer-leden zijn de DNA-leden André Misiekaba (MC/NDP), Ronnie Brunswijk (Abop), Paul Somohardjo (Volksalliantie/PL), Carl Breeveld (DOE), Anton Paal (MC/Palu), Mahinder Rathipal (NF/VHP), Jenny Geerlings-Simons (MC/NDP), Ricardo Panka (MC/NDP) en Ronny Asabina (BEP). De voorzitter van de Commissie van Rapporteurs (CvR) is Theodorus Vishnudatt.
Jaswant Gajadien

error: Kopiëren mag niet!