Algemene Aannemersvereniging juicht nieuw bouwbeleid OW toe

Het ministerie van Openbare Werken heeft de richtlijnen voor indiening en afhandeling van bouwvergunningen onlangs geactualiseerd. Dit betekent dat eigenaars van te bouwen panden via hun dienstverleners ontwerpers of architecten een bouwvergunning moeten laten aanvragen. De bouwvergunning moet binnen de maximale periode van 60 dagen worden afgehaald. Indien de aanvrager deze niet binnen het bepaalde tijdsbestek ophaalt, vervalt het rechtswege. Een vervallen bouwvergunning kan niet meer verlengd worden. Opgehaalde bouwvergunningen die niet binnen zes maanden in uitvoering worden gebracht, komen ook te vervallen. Daarnaast mogen bouwmaterialen niet meer op trottoirs, bermen of gesloten rioleringen geplaatst worden.
Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemersvereniging (AAV), zegt het besluit om de bouwvergunningen in te trekken indien niet gebouwd wordt conform de wet, de tekeningen en het bestemmingsplan zeer toe te juichen. ‘Ook het besluit om bouwmaterialen niet meer op de openbare berm te mogen plaatsen juichen wij toe.’ Wong vertelt dat het plaatsen van de materialen op het trottoir of berm een gevaar vormt voor de voetgangers. Soms zijn de materialen zelfs op de openbare weg geplaatst. Tevens vindt hij dat er ook een verbod moet komen om cement op de openbare weg te draaien. Dit maakt de weg kapot en ontsiert het geheel. Wong geeft aan dat wel opgelet moet worden dat de districtscommissaris van het respectievelijk district geen ontheffingen meer mag verlenen, wat maar al te vaak gebeurt.
De voorzitter is de mening toegedaan dat het beleid van de regering veel verder moet gaan en dat er ook gecontroleerd moet worden als op de bouwput een aannemer werkt met een aannemersvergunning dat bij de Surinaamse wet verplicht is. Tevens moet er gekeken worden naar de veiligheidssituatie van de bouwput en de veiligheidsomstandigheden, waaronder de arbeiders werken, en als de arbeiders SOR verzekerd zijn.
Ook bouwmaterialenzaken, bijvoorbeeld langs de Highway die hun materialen opslaan op de openbare bermen, moeten aangepakt worden. ‘Het is openbaar terrein en is niet voor hun ter gebruik voor commerciële doeleinden. Bovendien kunnen voetgangers er niet lopen en zijn genoodzaakt de openbare weg te gebruiken, met alle gevolgen van dien.’
Wong hoopt dat er eindelijk ordening komt in de bouwsector. Hij hoopt dat de overheid serieus is en de nieuwe ingeslagen weg niet voor tijdelijk is, maar dat het ministerie consequent hierin zal zijn.

error: Kopiëren mag niet!