‘SGS zal nimmer werkzaamheden douane overnemen’

SGS zal nimmer werkzaamheden douane overnemen‘SGS zal nimmer de werkzaamheden van de douane overnemen, maar is er om de douanedienst te ondersteunen. De pre-shipment inspection (PSI) is vastgesteld op 18 maanden en in deze periode worden douaneambtenaren getraind om de documenten op hun juistheid te kunnen toetsen na het vertrek van SGS’, zegt DNA-lid teven nieuwe voorzitter van de vaste commissie van Financiën, Amzad Abdoel. De parlementariër zegt moe te worden van alle onjuiste informatie die enkele importeurs steeds de wereld in helpen.
Er is aangegeven dat de PSI “fysieke controle” in het buitenland niet kostenverhogend kan werken. Dit, omdat de kosten van de exporteurs in het buitenland reguliere afhandelingskosten betreffen. Daarnaast is volgens Abdoel met SGS afgesproken, dat zij zich zoveel mogelijk schikt aan de activiteiten van de exporteur met betrekking tot het laden van de goederen, zodat er geen extra kosten aan te pas komen. Hierdoor zal bij de afhandeling van goederen hier te lande zo min mogelijk fysieke controle plaatsvinden. Dit zal leiden tot een soepele afhandeling van zaken en dit kan ook kostenbesparend zijn voor de importeur. Abdoel benadrukt dat de regering met deze maatregel ook niet anders wil dan een rechtvaardiger concurrentieklimaat creëren door af te rekenen met onderfacturering.
De voorzitter van de vaste commissie geeft aan dat het ministerie van Financiën op verschillende momenten gecommuniceerd heeft met het bedrijfsleven over de procedure. Er zijn verschillende informatiesessies verzorgd, waarbij de procedure ook duidelijk is uitgelegd. Verder zijn de procedures uitgewerkt in documenten en brochures die tijdens deze sessies zijn overhandigd aan het bedrijfsleven. Daarna was er de mogelijkheid om zich te allen tijde met de douane en met de SGS te verstaan bij een eventuele onduidelijkheid. Ook heeft het ministerie een bespreking gehad met het bedrijfsleven voor de aanvangsperiode van de PSI en met het Tripartiet Overleg waarbij verduidelijking werd gegeven over dit proces.
Het bedrijfsleven heeft recent een schrijven verzonden naar het ministerie met zorgpunten en knelpunten die bij de uitvoering ondervonden worden door importeurs. De parlementariër geeft aan dat Financiën een steering commissie heeft ingesteld die als taak heeft het inventariseren van alle zorgpunten die aangedragen worden door alle belanghebbenden en het uitbrengen van advies voor eventuele aanpassingen. Daarnaast heeft deze commissie als taak de werkzaamheden van SGS te coördineren en in kaart brengen van de trainingsbehoefte van de douaneambtenaren. Abdoel weet dat de steering commissie als eerste taak heeft meegekregen om de zorgpunten zoals verwoord in het recentelijk schrijven van het bedrijfsleven naar het ministerie te onderzoeken en advies uit te brengen. Dit in samenspraak met het bedrijfsleven. Uit de besprekingen met het ministerie kwam duidelijk naar voren dat er constant geëvalueerd wordt en zaken continue worden bijgesteld.
Widjai Ganesh
 

error: Kopiëren mag niet!