‘De bal ligt op de speelhelft van de regering’, zegt BEP-parlementariër Ronny Asabina over de kwestie ‘Njun Koffiekamp’. ‘Het ligt aan de regering om als dienaar van het volk, de goudzoekers van Brokopondo te voorzien van een concessiegebied zodat hun broodwinning veilig gesteld wordt.’ Er zijn veel meningen geventileerd over de escalatie tussen de goudzoekers van het gebied en de gewapende eenheid die op last van de goudordeningscommissie was ingezet. Asabina blijft van oordeel dat als de overheid niet tegemoetkomend handelt naar alle partijen, er meerdere haarden zullen ontstaan. ‘De porknokkers van Brokopondo moeten gecompenseerd worden. De regering heeft contractueel Iamgold haar deel gegeven. Daarnaast zijn er goudconcessies gegeven aan derden, maar de mensen uit het eigen gebied zijn overgeslagen. Dat is vragen om problemen’, beweert Asabina.
‘De goudordeningscommissie heeft de goudzoekers in 2011 verdreven uit het concessiegebied dat Iamgold voor onbepaalde tijd aan hen had afgestaan om er te mijnen. De commissie had ze beloofd dat zij een ander winningsgebied van 8.000 hectare zouden krijgen. Dat zou eerst verkend worden op goudvoorkomens. We zijn nu twee jaar verder, zonder dat deze belofte bewaarheid is geworden’, zegt het DNA-lid. Asabina vreest ook voor een probleem in het Sipaliwini-gebied, waar multinational Newmont de lokale goudzoekers had toegelaten in haar exploratiegebied om er te mijnen. Ook deze groep porknokkers is verdreven uit dit mijngebied.
Asabina vraagt zich af wat de regering zal doen met de 8 exploratieconcessiegebieden die Iamgold had en die inmiddels teruggevloeid zijn in de boezem van de Staat. ‘De overheid zou de lokale goudzoekers daarmee kunnen compenseren’, zegt Asabina. Hij hoopt niet dat de samenleving verrast wordt met de uitgifte van delen van deze concessies aan derden die dat verder zullen verhuren. ‘Het onrecht dat nu gedaan wordt aan de lokale bevolking, zal daardoor toenemen en daarmee ook de spanningen tussen hen en de centrale overheid.’ Asabina waarschuwt de regering ervoor ‘het binnenland en haar bewoners niet langer te beschouwen als een verzorgingsgebied’. ‘Het binnenland is met de activiteiten van goudmultinational Iamgold en straks Newmont het vlaggenschip van de economie. Het is dan niet meer dan billijk dat je de lokale mensen laat profiteren van de rijkdommen van het gebied dat zij al eeuwen bewonen en bewerken’, aldus Asabina.