Aantal brute berovingen in juli op een rij

De afgelopen drie weken zijn wij bijna dagelijks geconfronteerd geweest met brute berovingen, onder bedreiging van vuurwapens en meestal ook gepaard gaande met geweld.  Dagblad Suriname heeft de gevallen die in de krant waren vermeld, op een rijtje gezet. Het blijkt dat er tot nu toe heel weinig van de gevallen zijn opgelost. Dit alles geeft de burger een onveilig gevoel. De politie doet haar best, maar de criminelen zijn zo te zien steeds een stapje voor. Middels statistieken probeert de leiding van het ministerie van Justitie en Politie het volk te overtuigen dat de criminaliteit niet toeneemt, binnen beheersbare proporties is en dat het echt niet zo gevaarlijk is. Maar elke brute beroving is er één te veel. Hieronder volgt een overzicht over de maand juli 2013. De opgeloste gevallen zijn op de vingers van een hand te tellen. Het zijn er minder dan vijf.
De maand juli is begonnen met een beroving. Hierbij is één van de rovers, de 25-jarige Fabian Wanabo, op maandag 1 juli (Keti Koti-dag) komen te overlijden aan de schotverwondingen die hij had opgelopen bij de beroving van de ondernemer S.S. aan De Nieuwe Grondweg.

Op dinsdag 2 juli zijn er tenminste twee overvallen gepleegd die zijn gepubliceerd. De eerste was een gewapende roofoverval, waarbij drie gewapende en gemaskerde criminelen een supermarkt op de hoek van de Kristalstraat en de Powisiestraat hebben beroofd.Het tweede slachtoffer van die dag was de eigenaar van Texaco Kasabaholo.

Dit geval is bij een poging gebleven, vanwege hevig verzet van de eigenaar.
Op woensdag 3 juli 2013 zijn vier gewapende en gemaskerde criminelen in een woning binnengedrongen aan de Zwartenhovenbrugstraat achter Macro Shopping. Een echtpaar werd toen beroofd.
Op vrijdag 5 juli is de Chinese winkelier H.S. slachtoffer geworden van een gewapende roofoverval. Volgens schatting van het slachtoffer hebben de daders  SRD 1.500 meegenomen.
Op maandag 8 juli 2013 werd wederom een supermarkthouder overvallen.  Dit deed zich voor  aan de Verlengde Gemenelandsweg.  Bij dit geval maakten de rovers SRD 3.000 en  US$ 250 buit.
Op dinsdag 9 juli zijn er twee gevallen genoteerd. Drie Braziliaanse mannen hebben een overval gepleegd te Moesapasi op Baling Sula. Tijdens dit geval is één van het slachtoffer geraakt in zijn buikstreek en een ander slachtoffer in zijn linkerschouder.
Op deze zelfde dinsdag werd een echtpaar door drie gewapende criminelen in de woning aan de Debipersadweg te Leiding overvallen. Volgens het politieonderzoek zijn de rovers ervandoor gegaan met geldsbedragen van SRD 1.000 en Euro 700, een gouden halsketting en een paspoort.
Op vrijdag 12 juli werd een ondernemer door vier Brazilianen overvallen in het Nassaugebied.  Ruim  2 kilo ruw goud werd buitgemaakt.
Op deze vrijdag werd ook een gouddelver aan de Hoogestraat beroofd. Hier bedroeg de buit US$ 20.000, Euro 700, SRD 5000 en 2 mobiele telefoons. De daders werden kort na de overval aangehouden.
Op zaterdag 13 juli werd een slachtoffer op het parkeerterrein van een bekend casino beroofd door een ongewapende crimineel. De benadeelde had een tas bij zich met US$ 2.900 en SRD 7.200 aan contant geld. De dader is via camerabeelden herkend, maar hij wordt nog steeds opgespoord.
Op maandag 15 juli hebben twee gewapende criminelen in een woning te Limesgracht hun slag geslagen. Uit het politieonderzoek blijkt dat de rovers 50 gram ruw goud en US$ 875 hebben meegenomen.
Op dinsdag 16 juli is een Chinees echtpaar in een woning annex winkelpand aan de Malangweg te Houttuin overvallen. Drie gemaskerde criminelen overrompelden de man en zijn vrouw. De slachtoffers zijn zwaar mishandeld.
Op donderdag 17 juli zijn wederom een winkelier, zijn vrouw en een kind behoorlijk mishandeld en beroofd. Drie gewapende criminelen met messen en schroevendraaiers zijn hier te werk gegaan. Deze brute beroving deed zich voor op Catharina Sophia te Calcutta.
Op vrijdag 19 juli is  een Chinees echtpaar in een supermarkt aan de Anton de Komstraat slachtoffer geworden van een brute beroving.
Op zaterdag 20 juli heeft een gewapende roofoverval zich voorgedaan in het binnenland in het district Sipaliwini. Uit het voorlopig onderzoek blijkt dat twee slachtoffers zijn ontvoerd.
Saskia Bandhan
 

error: Kopiëren mag niet!