Nieuwe speler op Surinaamse kapitaalmarkt

Op vrijdag 19 juli wordt in de Banquet Hall van Hotel Torarica het startschot gegeven voor de activiteiten van First Capital NV en Investment Partners NV.De beide zusterondernemingen zullen zich in Suriname bezig gaan houden met private equity en venture capital. Deze begrippen zijn in Suriname wel bekend, maar er wordt desondanks in de praktijk weinig aandacht aan besteed. De initiatiefnemers van First Capital en Investment Partners willen hierin verandering brengen. In opkomende markten speelt private equity een steeds nadrukkelijke rol. Waar banken door de recente bankencrisis een wat terughoudende rol spelen, nemen private equity ondernemingen zoals First Capital een steeds belangrijker plaats in als financieringsbron voor het bedrijfsleven.
Suriname is een land met een gezonde economische groei. Ook al is die groei slechts gebaseerd op de natuurlijke hulpbronnen, er is voldoende spin-off om ook andere sectoren van de economie te stimuleren. Er is desondanks een te rechtvaardigen roep om meer diversificatie van de economie. Om minder afhankelijk te zijn van de wereldwijde commodityprijzen zouden kansrijke sectoren zoals handel en dienstverlening (bijvoorbeeld outsourcing) maar ook landbouw, verder kunnen worden ontwikkeld. Het gehele plaatje biedt kansen voor ondernemers en investeerders. Met name de laatste groep loopt echter vast op het feit dat er in Suriname geen gereguleerde kapitaalmarkt is, waar investeerders deelnemingen in veelbelovende bedrijven kunnen verwerven. Maar zelfs als deze markt er wel was, zou in de huidige situatie de informatievoorziening en in veel gevallen de strategische bedrijfsvoering onvoldoende zijn om een substantiële deelneming te rechtvaardigen.
First Capitaldraagt oplossingen aan voor dit dilemma. Als private equity onderneming neemt zij deel in bedrijven die behoefte hebben aan kapitaal om verder te kunnen groeien. Als tegenprestatie verlangt zij een controlerende functie in het management. Op deze wijze verzekert First Capital zich van de juiste bedrijfsvoering en informatiestroom. Onder leiding of met behulp van ervaren managers, aangesteld door First Capital,zullen de bedrijven waarin wordt deelgenomen rendabeler worden en sneller in waarde stijgen. De criteria die First Capital aanlegt voor een deelneming zijn veelvuldig. De interne situatie van het geselecteerde bedrijf alsmede de omgevingsfactoren worden diepgaand onderzocht. Het te verwachten rendement moet bijvoorbeeld minimaal twintig procent zijn alvorens tot een deelname wordt besloten. In sommige gevallen kan het gehele bedrijf worden overgenomen.
Private Equity ondernemingen zoals First Capitalhanteren doorgaans een investeringshorizon van drie tot zeven jaar, hoewel hier in sommige gevallen vanaf geweken kan worden. Binnen de genoemde periode zal de deelname van First Capital zorgen voor een aanzienlijke waardestijging van het bedrijf en uiteindelijk zal First Capital zich terugtrekken uit het bedrijf (de exit). Dat geschiedt meestal door een herplaatsing van de aandelen, hetzij door nieuwe investeerders aan te trekken, hetzij door een Management Buy-out (MBO) of via een effectenbeurs. First Capital is een kapitaalkrachtigeonderneming, maar zoekt voor haar projecten partners, die mee willen profiteren van de mogelijkheden die private equity biedt in Suriname en de Caribische regio. Deze partnerships krijgen veelal gestalte middels een commanditaire vennootschap.
Het rendement van de partners bestaat uit een dividendstroom tijdens de holdingperiod en een vermogenswinst bij de exit. Wereldwijd liggen de rendementen op private equity beleggingen aanzienlijk hoger dan die op beursgenoteerde ondernemingen. Private equity is geschikt voor zowel vermogende particuliere beleggers als voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. De spreiding naar een private equity belegging heeft een gunstig effect op de gehele portefeuille.

error: Kopiëren mag niet!