Afstudeerstudenten Inholland gefrustreerd om hoge eisen

media_xll_1757821In 2010 kwam de opleiding Media en Entertainment Management van Hogeschool Inholland negatief in het nieuws nadat er een illegale diplomaroute aan het licht kwam. De eisen voor de eindscripties van de opleiding, met vestigingen in Haarlem, Rotterdam en Den Haag, werden flink aangescherpt. Daarin is Inholland zo ver doorgeslagen dat afstuderen bijna onmogelijk wordt. In Den Haag zijn er slechts twee studenten afgestudeerd en ook in Rotterdam is het aantal schrikbarend laag. De frustraties bij de afstudeerstudenten lopen hoog op. ‘Dit kan gewoon niet, wanneer houdt het op?’ Dat er zo weinig studenten hun diploma Media en Entertainment Management in ontvangst mochten nemen, is te wijten aan de strenge eisen die worden gesteld aan de afstudeerscriptie. Volgens een gedupeerde MEM-studente die vier jaar geleden voor Inholland Rotterdam koos vindt er geen duidelijke feedback plaats, vertelt ze aan AD.nl. En dat is iets waar de studenten tijdens hun afstudeertraject juist behoefte aan hebben. Haar onderzoeksvoorstel werd drie keer afgekeurd, waardoor ze in oktober pas wordt beoordeeld. Bij het nieuwe afstudeerproces worden verschillende docenten betrokken. ‘Er zitten zo’n twintig docenten in een afstudeercommissie. Als je voorstel wordt afgekeurd, gaat het door naar een ander. Zo heeft iedereen zijn eigen mening en is er geen duidelijke feedback’, vertelt ze. De richtlijnen van een goed voorstel blijken bovendien ook vaag. ‘Bij een medestudent werd iets afgekeurd wat bij een andere docent was goedgekeurd’, gaat ze verder.
In februari vond in Rotterdam een eerste schifting van de onderzoeksvoorstellen plaats. ‘Er werden er maar twee goedgekeurd. Een maand later waren het er zo’n twintig.’ Volgens de studente slaagden er uiteindelijk twee studenten, van de 22. Dat getal is volgens Omroep West in Den Haag hetzelfde. Nadat het afstudeervoorstel is goedgekeurd wordt de afstudeerscriptie behandeld in een zogenaamde afstudeerkring. In een groepje van ongeveer acht studenten wordt er aandacht besteedt aan onderwerpen als onderzoek en spelling en grammatica. Dat lijkt een goede benadering, maar volgens de gedupeerde studente mist de persoonlijke feedback. ‘Ik heb daar echt ruzie om gehad. Ze doen gewoon niet aan persoonlijke begeleiding. Wat heb je aan die lessen als je niet begeleid wordt?’ De frustraties lopen regelmatig hoog op bij de afstudeerstudenten. ‘Zo heb je geen idee waarmee je bezig bent.’ Bij een andere student, ook van de Rotterdamse vestiging, gaat het nog een stapje verder. Hij loopt het risico de studiepunten uit het tweede jaar kwijt te raken. ‘Doekle Terpstra (bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland, red.) beloofde beterschap, maar het gaat niet beter’, vertelt hij emotioneel aan AD.nl. Het gaat hier om een student ‘oude stijl’, die vertraging heeft opgelopen door de strenge afstudeereisen. In augustus hoort hij of zijn afstudeerscriptie is goedgekeurd. Is dit niet het geval, dan moet hij het gehele tweede studiejaar overdoen. Het gaat om studiepunten die volgens hem kunnen ‘verjaren’. Hij hoopt het hoofdstuk Inholland snel af te sluiten. ‘Dit kan gewoon niet, wanneer houdt het op?’
Een woordvoerder van Hogeschool Inholland heeft aan Omroep West laten weten dat de instelling inderdaad ‘heel streng’ is geworden als het gaat om afstuderen. ‘De voldoendes die wij geven, daarvan weten wij zeker dat het voldoendes zijn en aan het hbo-niveau voldoen.’ Dat vinden de studenten een goede zaak, maar nu de regels zo strict worden genomen heerst er boosheid en onrust. ‘Omdat de beoordeling en begeleiding niet goed is kunnen de studenten het nu niet goed halen, omdat er in de eerste vier jaar niet veel aan het onderwerp onderzoek is gedaan. En de hele scriptie gaat om onderzoek’, gaat de student verder. Inholland staat er niet voor open om het lesmateriaal aan te passen. ‘Op basis van deze ronde is er geen noodzaak om naar wijziging van het materiaal te kijken. We hebben dit jaar juist de begeleiding van afstuderen enorm verbeterd.’ De vestiging van Inholland Haarlem was niet bereikbaar voor commentaar in verband met de vakantieperiode. (bron: AD)

error: Kopiëren mag niet!