Stichting Ontwikkeling Cassavesector Para (Stocpa) is samen met de pas opgerichte Landbouwcoöperatie Para (Lacopar) gestart met een reeks praktische trainingssessies gericht op het versterken van planters die actief zijn in de cassavesector. Deze trainingen vloeien voort uit een samenwerkingsovereenkomst tussen Stocpa en het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek (Celos). Onder begeleiding van het bestuurslid Johan Ceder van Stocpa en de vertegenwoordiging van de vrouwenorganisatie van La Vigelantia, onder leiding Diana Akoy, is Lacopar opgericht. Het bestuur bestaat verder uit individuele boeren alsook vertegenwoordigers van gemeenschappen. De boeren aangesloten bij de cooperatie hebben de behoefte aan praktische begeleiding in het veld geuit en hebben samen met Stocpa een traject uitgezet voor verdere coaching.
Het eerste traject naar versterking van de boeren zat reeds in de planning van Stocpa namelijk de opzet van een model proeftuin. In zo een proeftuin worden boeren practisch begeleid in efficiënte landbouwvoering. Hiermee wil de organisatie bijdragen aan de ontwikkeling van de individuele ondernemers specifiek en de sector in z’n algemeenheid. Op zaterdag is tegelijk met de training ‘Efficiënte Plantvermeerderingstechnieken’ een modelgroeikast door de deskundigen van het Celos opgezet. Een simpele toepassing die door elke boer kan worden opgezet. De sessie is gestart op plantage Vierkinderen op een areaal van een planter. Deze training is de eerste aanzet voor de opzet van een proeftuin in het district Para.
Met de praktische training wil de organisatie de planter onder andere meer inzicht geven in de problematiek van het cassaveplantmateriaal. Zij wil hen de kunst aanleren voor het maken van ministekken, inclusief sanitaire maatregelen bij de selectie. Het principe van ontsmetten van ministekken en geschikte ontsmettingsmiddelen daarvoor, moet de boeren ook worden bijgebracht. Op 13 juli start de training voor de 2de groep planters. De training duurt 3 dagen. Vanwege de praktische toepassing in het veld is dit verspreid over 3 weken. Een deel van de kosten van de training wordt gedekt uit middelen van de Alcoa Foundation. Boeren dienen ook zelf bij te dragen in de kosten. Met deze trainingen willen de samenwerkende organisaties aanvullen op wat reeds verzorgd is om zodoende een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de cassavesector.