Een delegatie van het IMF-team voor Suriname heeft zojuist zijn jaarlijkse consultatiebezoek afgerond. Volgens de IMF-deskundigen getuigden de besprekingen van openheid en hoge inhoudelijke kwaliteit. Het team noteerde tevens de opmerkelijke voortgang die Suriname in de afgelopen drie jaar heeft geboekt bij de handhaving van een sterke en stabiele groei en de modernisering van de publieke sector.
De sterke economische groei die Suriname in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt zal volgens het IMF-team waarschijnlijk aanhouden in 2013. De groei zal waarschijnlijk enigszins vertragen in 2014, omdat de dalende olie- en goudprijzen de opbrengsten en de vraag zullen drukken.
Het IMF-team concludeerde dat de dalende olie- en goudprijzen, de sterke loonstijging in de publieke sector en de stijging van andere categorieën overheidsuitgaven sinds eind 2012 hebben geleid tot een begrotingsprobleem. Volgens de IMF-deskundigen waren de begrotingsmaatregelen van de regering noodzakelijk om de stabiliteit en de groei van de economie te handhaven. Ook het monetaire beleid vonden zij passend voor de huidige omstandigheden. Het team verwelkomde de voorzichtige aanpak van de Centrale Bank van Suriname, die klaar staat om het beleid te verstrakken als dat nodig is om de stabiliteit van de economie te beschermen.
De IMF-delegatie prees de overheid voor de geplande invoering van een modern Sovereign Wealth Fund, dat zal helpen om de volatiele begrotingsinkomsten te stabiliseren. Ook zal dit fonds helpen om de impact op Suriname van schommelingen in olie- en goudprijzen op de wereldmarkten te minimaliseren en langetermijnbesparingen voor het land te realiseren. Het team deed aanbevelingen voor verdere begrotingsmaatregelen die op de lange termijn een anker zullen vormen voor zowel de begroting als de economie.
Het IMF-team verwelkomde de aanhoudende inspanningen om het toezichthoudende kader te versterken, vooral in de monetaire en financiële sectoren. De experts van het IMF noteerden de voortgang die is geboekt bij de uitgebreide hervormingen van zowel het begrotingsproces als het uitgavenbeleid, de hervorming van het douanestelsel, en de uitgebreide belastinghervormingen die momenteel worden voorbereid. Het team verwelkomde ook de overheidsplannen voor indirecte monetaire beleidsinstrumenten en prees de voortgang van de substantiële agenda voor de verbetering van de veerkracht van de financiële sector. Bovendien heeft de Surinaamse overheid volgens de IMF-deskundigen al een aantal belangrijke stappen genomen om een beter ondernemingsklimaat te scheppen dat de groeivooruizichten zal ondersteunen.