RGD niet in paniek door invoering Nationaal Zorgsysteem

RGD niet in pani ZorgsysteemDe Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) raakt niet in paniek met de invoering van het Nationaal Zorgsysteem (NZS). RGD-directeur Maaltie Sardjoe vindt dat de invoering geen invloed zal hebben op de dienst, als patiënten via het NZS zich gaan registreren bij artsen buiten de RGD. Ruim 115.000 personen maken gebruik van de on- en minvermogen geneeskundige kaarten, die allen medische zorg genieten bij de verschillende RGD-poli’s landelijk. Sardjoe verwacht wel een verschuiving binnen de dienst, omdat de patiënten nu zelf hun huisarts mogen kiezen. ‘Het kan zo zijn dat de patiënten ervoor kiezen bij hun RGD-arts te blijven of een andere dokter kiezen. In bepaalde gebieden zijn er ook alleen maar RGD-artsen, dus hebben de mensen daar maar één keus’, vervolgt de directrice.
Sardjoe vertelt dat RGD niet alleen afhankelijk is van de inkomsten van de dienstverlening aan on- en minvermogenden om haar operaties te onderhouden. ‘We verlenen ook nog andere diensten zoals ambulancevervoer, apotheken, verloskundige zorg en schoolgezondheidsprogramma’s. RGD is al een begrip in Suriname en kan niet ineens zo ophouden te bestaan’, zegt Sardjoe. ‘RGD is een stichting die niet uit is om winst te maken, dus het kan moeilijk verlies lijden.’
Het NZS biedt per 1 juli gratis medische zorg aan kinderen van 0-16 jaar en 60-plussers. Vernomen wordt dat de helft van het RGD-bestand tot deze groep behoort. Per 1 januari 2014 zal een ieder die niet verzekerd is, de mogelijkheid krijgen om mee te doen met het NZS. Henk Staphorst, coördinator van het NZS, gaf eerder aan Dagblad Suriname aan dat  on- en minvermogenkaarten van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) komen te vervallen voor die groep die verzekerd is bij het NZS.

error: Kopiëren mag niet!