De gezondheidssituatie van mevrouw Jairam ziet er beslist niet rooskleurig uit. Dagblad Suriname sprak met haar echtgenoot Sanjay Jairam. Hij geeft aan dat haar situatie dezelfde is als toen zij vanuit het Streekziekenhuis Nickerie werd vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Volgens het medisch team in Paramaribo is het afwachten geblazen. Het is wel zo dat een ingreep voor het dichten van de darmperforatie van groot belang is. Wanneer deze ingreep wordt gedaan, is nog niet bekend. Dan wordt zij voor de negende keer geopereerd.
Het begon allemaal op 17 januari van dit jaar toen mevrouw Jairam geopereerd werd aan haar buik voor het verwijderen van haar eierstokken. Denkende dat zij van een kwaal werd verholpen, liet ze de operatie doen. Het medisch team van het Streekziekenhuis Nickerie liet echter een gaaskompres (verband) van 33 cm bij 30 cm achter in haar buik. Na de operatie had zij nog hevige pijnen. Er volgden operaties na operaties, maar geen enkele medicus zag het gaaskompres in haar buik. Het medisch team begon zijn vrouw zelfs voor gek te verklaren, vertelt Jairam verder. ‘Na de vijfde operatie stuurde hij een psychiater op haar af.’ Pas bij de zevende operatie werd ontdekt dar er een gaaskompres in de buik was gebleven.
Het gezin dacht dat ze van alle ellende verlost was toen het verband eruit werd gehaald. Op de plaats waar het gaaskompres zich bevond in haar buikstreek werden twee buisjes geplaatst. Dit om het opgehoopte vocht te verwijderen. Hierna bleef de patiënt echter nog steeds klagen van hevige buikpijnen. Toen werd er een achtste operatie uitgevoerd, waarbij bleek dat zij een darmperforatie had opgelopen vanwege het plaatsen van de buisjes. Jairam die het ondeskundig handelen van het medisch team van Nickerie zat was, besloot zijn vrouw over te laten plaatsen in Paramaribo. ‘Wij voelden al die tijd een harde bal in haar buik, maar de medicus zei altijd ‘ben jij de dokter of ik’.’
De echtgenote van Jairam beschikt wel over een dokterskaart van het ministerie van Sociale Zaken. Maar voor elke scan moet een bedrag van SRD 500 betaald worden. Dit wordt niet volledig vergoed op aantonen van de dokterskaart. ‘Belangrijk is dat ze beter wordt, de fout die de artsen in Nickerie hebben gemaakt, is geen fout om te vergeven.’ Jairam heeft reeds een klacht ingediend bij het Medisch Tuchtcollege. Zijn vrouw is 40 jaar en moeder van twee kinderen.
Asha Gajadien-Bhagwat