‘Wij praten zoveel in het land over kinderrechten. Het lijkt alsof we vergeten zijn dat ook de leerlingen rechten hebben. Altijd staat in een schoolreglement aangegeven wat de kinderen niet mogen doen. Wanneer gaat er ooit eens een keertje staan wat de leerlingen wel mogen doen,’ zegt gepensioneerde leerkracht van de Sitalsingh Mulo school Nieuw Nickerie Roy Sedoc in gesprek met Dagblad Suriname. Dat de directrice van de voornoemde school eigendunkelijk is overgegaan tot het kort knippen van de haardracht van de leerlingen verwerpt hij ten zeerste. ‘Niemand heeft het recht om aan de kinderen te komen. Zo vaak zitten wij te beuken op de haardracht van de leerlingen. Mogen ze niet een beetje mode maken?’ vraagt hij zich af.
Hij wijst er vooral op dat in het schoolreglement van de school niet expliciet staat aangegeven hoe kort het haar van in het bijzonder de jongens moet zijn. ‘Daarin staat aangegeven dat het haar fatsoenlijk gekamd moet zijn. Wat verstaat men onder fatsoenlijk. Wat fatsoenlijk is voor de een hoeft beslist niet fatsoenlijk te zijn voor de ander.’ Hij benadrukt dat de directrice van de school onder geen enkele omstandigheid aan de haardracht van de leerlingen moest komen. ‘Geen enkel directeur of leerkracht heeft dat recht om te doen. We vergeten dat de leerlingen ook rechten hebben niet alleen plichten,’ zegt Sedoc die meer dan 40 jaren in het Onderwijs heeft gezeten.
VOJ-inspecteur Rita Chotoe-Sanchit geeft aan Dagblad Suriname te kennen dat in dit stadium nog geen vorderingen zijn geboekt. Aanvankelijk zou de directrice zich gisteren bij haar moeten aanmelden. Echter is dit niet gebeurd. Zij reisde naar Paramaribo af omdat haar aanwezigheid op het Mulo Directeurenberaad noodzakelijk was. Afgesproken is om maandag met haar te praten. Chotoe-Sanchit die het voorval op de school ten zeerste betreurt, wil niet vooruitlopen op zaken. Zij wilde ook niet ingaan welke maatregelen er eventueel getroffen zullen worden tegen de directrice van voornoemde school.
Asha Gajadien-Bhagwat