Van een politiek-analist die anoniem wenst te blijven, ontvingen wij een reactie over de voorgenomen reis van President Bouterse naar China. Dit wilden wij onze lezers niet onthouden.
Hoeraaaaaaaaaaa, de president gaat naar Chinaaaaaaaaaaaa. Reeds kort na het aantreden van de regering Bouterse in 2010 werd gemeld dat de president een bezoek zou brengen aan de Volksrepubliek China. Nu drie jaren later lijkt het te gaan gebeuren, op 21 juni aanstaande vertrekt president Bouterse naar China. Het is heel duidelijk dat het hier niet gaat om een staatsbezoek, maar onduidelijk is ook of het gaat om een werkbezoek.Want volgens de berichten gaat de president in eerste instantie naar China op uitnodiging van een Chinese NGO, waar hij op één van de 2.236 universiteiten een lezing zal houden. Om het gewicht van de te houden lezing aan te geven, is het van belang te weten op welke universiteit de lezing zal worden gehouden en wie de andere sprekers zullen zijn. Wat is de titel van de lezing van de president?
Zowel de koni-mangs als de niet koni-mangs in Suriname zijn benieuwd welke boodschap de president van Suriname zal meegeven aan de Chinese intellectuelen. Temeer daar president Bouterse de eigen Anton de Kom Universiteit nimmer heeft bezocht of toegesproken met een belangrijke boodschap voor de Surinaamse studenten.Naast de toespraak van de president voor het Forum, staat ook op het programma een ontmoeting met het Chinees bedrijfsleven waar hij de keynote spreker zal zijn met als onderwerp investeringen in Suriname en de regio.
De president zal enige tijd op Chinese bodem vertoeven en volgens het internationaal geldend protocol is het gebruikelijk dat hij een ‘courtesy call’, dat wil zeggen een beleefdheidsbezoek zal brengen aan zijn collega.
Het Surinaamse bedrijfsleven mag mee tegen betaling van $ 12000 per persoon. Hierin is inbegrepen dat zij mee mogen naar de lezingen van de president. Voor het bedrijfsleven is dit bedrag ad $ 12000 te hoog, bovendien vragen zij zich af of de Chinese ondernemer geïnteresseerdzal zijn in Suriname of in de regio die vermoedelijk meer te bieden heeft.
De praktijk heeft tot nog toe uitgewezen dat de Chinezen die in de afgelopen jaren naar Suriname zijn gekomen, hoofdzakelijk onderling met elkaar zaken doen. De grote gebouwen die zij opzetten,worden zelf door hen gebouwd, de bevoorrading van hun winkels doen zij ook zelf en steeds meer komt de invoer van hun Chinese producten in eigen handen. Wat blijft er over voor de Surinaamse bedrijven. De Chinezen asfalteren de wegen, zij gaan de viaducten bouwen en zelfs een ziekenhuis. Het Surinaams bedrijfsleven is in grote mate gemarginaliseerd door de Chinese invloed in het land ook mede dankzij het beleid van het Nieuw Front(2000-2010).
Welke sectoren en investment opportunity’s zal de president aanbevelen, na al datgene wat hen al in de schoot is geworpenin Suriname? De Chinezen hebben zich al overal ingenesteld; wordt de mijnbouw en de goudsector ook voor hen opengesteld. Dus na het commercieel bedrijfsleven volgt misschien nu de overdracht van de mijnbouw en houtsector. Herkolonisatievoltooid!
Ex-minister Abrahams toen van Openbare Werken en de huidige ondervoorzitter van de NDP, had bij het aantreden van deze regering gezegd dat hij $ 6 miljard van China zou krijgen. Zijn die nog beschikbaar voor Suriname? Dat is mooi huiswerk voor de president en zijn delegatie. Zo zal de Surinaamse belastingbetaler, die uiteindelijk voor deze reis opdraait, te weten komen of Abrahams namens president van Suriname de waarheid sprak of alleen maar aan het bluffen was en de president en heel Suriname compleet in de maling nam.
Was het niet de bedoeling dat China een eigen vliegtuig zou sturen om president Bouterse op te halen? Waarom is hiervan afgezien? Hebben de Chinezen Suriname soms geparkeerd? Ons Staatshoofd moet vanuit Suriname via een ongebruikelijke route naar China reizen. Is dat niet veelzeggend voor de isolatie waarin deze president verkeert? Waarom is voor de route via Kenia gekozen waar zowel de president van dat land als de vicepresident gedagvaard zijn door het Internationaal Strafhof. Hoeveel zal deze lange reis alleen al aan vliegtuigkosten en bemanning de Surinaamse belastingbetaler kosten? Transparantie a.u.b.!
Deze reis van president Bouterse vertoont overduidelijk het falen van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Hij is er niet in geslaagd de president voor een staatsbezoek uitgenodigd te krijgen aan Indonesië en aan India. Want zoals gebruikelijk had Lackin met veel fanfare enkele maanden geleden aangekondigd dat de reis naar China gekoppeld zou worden aan een Azië-tour voor de president. Lackin heeft voor de zoveelste keer in zijn zelfoverschatting en grootheidswaanzin de president en het volk van Suriname voor de gek gehouden. Weet u nog, de president zou in 2012 ook een ontmoeting hebben met de Britse premier, daar is nooit meer iets van gehoord.
Er zou een lange lijst gemaakt kunnen worden van wat Lackin het Surinaamse volk heeft voorgehouden en waarvan niets is terechtgekomen. Aan deze lijst zou ook gekoppeld kunnen worden wat onder het bewind van Lackin is gebeurd, zoals de sluiting van het EU-kantoor en het vertrek van het Peace Corps. Onze president heeft de VS aangedaan maar mocht alleen de Verenigde Naties met zijn delegatie bezoeken, wat een afspraak is tussen de VS en de VN. Daar mag een ieder die de VN bezoekt gewenst of ongewenst door de VS binnen een straal van een aantal kilometers de VN bezoeken. De President moet het nu doen met China in een overhaaste uitnodiging om een lezing te gaan houden om zodoende toch nog voet op Chinese bodem te krijgen. En uiteraard zal de gastheer (China) protocollair correct blijven. Maar tot een staatsbezoek is het niet gekomen.
De voormalige president Ronald Venetiaan mocht de VS voorheen op ieder gewenst moment bezoeken. Ook is hij als eerste Surinaamse president uitgenodigddoor een Amerikaanse president. Hij werd in het Witte Huis ontvangen door President Bill Clinton. Venetiaan heeft ook een staatsbezoek gebracht aan China. Dat is het verschil in gewicht tussen de presidentschappen tot nu toe tussen Venetiaan en Bouterse internationaal.Bouterse heeft formeel twee staatsbezoeken afgelegd als president. Recentelijk aan Haïti en vorig jaar aan EquatoriaalGuinee. Twee landen die in alle internationale rankings het slechts staan aangeschreven.
In de internationale diplomatieis dat het verschil tussen Bouterse en Venetiaan.