Afgelopen dinsdagavond heeft KPMG aan belanghebbenden de ontwikkeling en keuzes voor het Sociaal Zekerheidsstelsel voorgehouden. Dit stelsel bestaat uit een pensioen en een zorgelement, het zogenoemde Nationaal Zorg Systeem (NZS). In een overvolle zaal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken is naar voren gekomen dat het zorgelement nog tal van angels heeft waaraan gewerkt moet worden. Het pensioenelement daarentegen is zo goed als af, zegt de vicepresident Robert Ameerali.
De randvoorwaarden van het (NZS) zijn dat iedere ingezetene verzekerd is voor minimaal het NZS-basispakket, solidariteit ten aanzien van inkomens- en gezondheidsrisico’s, minimaliseren van overheidskosten en verspilling, uniform vergoedings- en tarievensysteem, uniform basispakket NZS met aanvullende pakketten en automatisering in de zorg.
In het basispakket is alleen essentiële zorg opgenomen en de aanvullende pakketten voorzien in ‘luxe’ zorg. De uitgangspunten voor het basispakket zijn het SZF-basispakket, aanvullingen voor preventie en chronische ziekten. Dit zal periodiek geëvalueerd worden door een commissie.
Het Surinaams Pensioenstelsel (Algemeen Pensioenregeling, AP) bestaat uit: de AOV, een basisvoorziening voor iedere Surinamer, een aanvullende pensioenregeling, opgebouwd uit arbeid, en vrijwillige individuele verzekering, die wordt opgebouwd door middel van sparen of investeren.
De premie wordt berekend op basis van een gemiddelde grondslag van de laatste vijf arbeidsjaren. De eerste drie jaren na de implementatie van het systeem gelden als opbouw voor een pensioenfonds. Om te geraken tot een welvaartvast pensioen dat hieraan gekoppeld moet worden is voor indexering gekozen.
Bij in AP gaat men uit van een verplichte invoer vanaf 1 januari 2014 en het respecteren van alle bestaande opgebouwde rechten tot januari 2014 voor zowel gepensioneerden als werkenden. Voor de AP komen werknemers, ambtenaren, zelfstandigen en werknemers die tenminste een arbeidsovereenkomst voor een jaar hebben bij de overheid of private sector. De AP bestaat uit een ouderdomspensioen, invaliditeitspensioen, partnerpensioen en een wezenpensioen. Volgens Ameerali zijn de discussies rondom de AP goed verlopen, waardoor deze makkelijker uitgevoerd kan worden. In zijn toespraak zei de bewindsman dat de angels die verholpen moeten worden geen reden mogen mag zijn om het systeem niet te implementeren. ‘Je zou kunnen zeggen dat we niet ready zijn. Maar dit is precies de reden waarom het 30 jaren geleden niet gebeurde. Al we het nu niet doen, zullen we over 20 jaren anders ook niet zo ver zijn’, meent de vicepresident. De ontslagregeling en het minimumloon zijn onder meer zaken die in samenhang met de rest bekeken moet worden voordat het geheel afgerond kan worden. Het streven van de overheid is om per ultimo 31 december 2013 alles rond te hebben.