Kantonrechter Robby Praag veroordeelde de perceeloplichter, Ulrich Jaques, gisteren tot twee jaar met aftrek. Hij heeft vier personen benadeeld. De verdachte heeft steeds dezelfde modus operandi gebruikt bij zijn daad. Jaques adverteerde in een advertentieblad dat hij percelen te koop had. De eerste benadeelde, Elvin V., reageerde op een advertentie en kwam zodoende in contact met de verdachte. Hij was geïnteresseerd en betaalde de verdachte cash SRD 13.000. Toen het perceel niet kon worden overgedragen, retourneerde de verdachte SRD 10.000 aan de benadeelde. De benadeelde had Jaques bedreigd dat hij naar de politie zou stappen als hij zijn geld niet terug zou krijgen. Zij kwamen onderling een betalingsregeling overeen. De verdachte kwam zijn belofte niet na en werd door de politie opgehaald.
De tweede benadeelde is een echtpaar B. Zij overhandigden de verdachte US$ 15.000 voor de aankoop van een perceel. Deze benadeelden hebben niets teruggekregen van de verdachte. Op de zitting verklaarde de verdachte dat hij niet aan toe is gekomen om de benadeelden terug te betalen. Het geld is volgens zijn verklaring weggenomen. De vervolgingsambtenaar, Claudia Bruining, reageerde hierop. Zij merkte op dat zij in het dossier geen aangifte heeft aangetroffen over de inbraak, waarover de verdachte het had. ‘Ik krijg het gevoel dat je een loopje wil nemen met het gerecht’, aldus de officier van justitie. De derde benadeelde had Euro 1500 betaald als voorschot. Ook hij heeft tot heden geen geld geretourneerd gekregen. De vierde benadeelde is behoorlijk opgelicht. Zij overhandigde de verdachte US$ 20.000. De verdachte verklaarde ten aanzien van de laatste benadeelde dat zij haar geld niet terug wilde. Zij bleef erbij dat zij een perceel overgedragen moest krijgen.
Advocaat Robby Neslo betoogde dat zijn cliënt zich nimmer heeft voorgedaan als de eigenaar van de percelen. Hij trad als bemiddelaar op. De raadsman verzocht de rechter om niet mee te gaan met de eis van de officier. Hij verzocht juist een mildere straf te willen opleggen en de verdachte in de gelegenheid stellen om de benadeelden hun geld in een bepaalde periode terug te betalen. ‘Ik houd me niet bezig met oplichterij, ik weet niet wat oplichten is. Het is mij overkomen. Ik hoop dat ik de ruimte van u krijg om de benadeelden terug te betalen’, zei Jaques in zijn laatste woord.
De kantonrechter achtte de gepleegde feiten wettig en overtuigend bewezen. Hij nam het de verdachte zeer kwalijk. Hij deed zich alsof hij de eigenaar was van de percelen. Het ergere is dat in bepaalde van de gevallen de verdachte niet weet wie de eigenaren zijn. De magistraat nam de bewijsmiddelen en het strafvoorstel van het Openbaar Ministerie over. De rechter legde Jaques een straf op van twee jaar.
Saskia Bandhan