Lustrumviering afschaffing slavernij en herdenking immigratie

Ter gelegenheid van de herdenking van 150 jaar Afschaffing van de Slavernij; 140 jaar Hindostaanse Immigratie en 160 jaar Chinese Immigratie zal er van 6 tot en met 10 juni 2013 een internationale wetenschappelijke conferentie in ons land gehouden worden. Het thema van de conferentie is: Free and Forced Migration, Diaspora and Identity Formation: The legacy of Slavery and Indentured Labour in Historical and Contemporary Context. De conferentie zal in het Stardust Hotel gehouden worden. Dit groots evenement wordt georganiseerd door het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) en het Instituut voor Maatschappijwetenschappelijk Onderzoek (IMWO) in samenwerking met het Nationaal Archief Suriname (NAS). Ook zullen enkele culturele organisaties hun bijdrage leveren aan deze gebeurtenis.
Doel conferentie
Het doel van de conferentie is onder andere op een wetenschappelijk forum de link te leggen tussen enerzijds historische gebeurtenissen en verschijnselen die te maken hebben met slavernij, contractarbeid en migratie en anderzijds met hedendaagse vraagstukken van globalisatie, identiteitsvorming, nationalisme en transnationalisme. Verder wordt met deze conferentie beoogd het bevorderen van nieuwe perspectieven en benaderingen in de bestudering van vrije en onvrije migraties en hun invloed op de samenleving. Door het bij elkaar brengen van wetenschappers uit verschillende delen van de wereld wordt gehoopt de uitwisseling van ideeën te stimuleren en bestaande netwerken te versterken alsook het opzetten van nieuwe. Het stimuleren van vergelijkend onderzoek en het uitbrengen van publicaties om nieuwe kennis en inzichten te verspreiden behoren ook tot belangrijke speerpunten van de conferentie.
Onlosmakelijk verbonden
Volgens historicus en tevens trekker van de conferentie Maurits Hassankhan zijn de 3 belangrijke lustrumvieringen, 150 jaar afschaffing slavernij, 140 jaar Hindostaanse Immigratie en 160 jaar Chinese Immigratie, onlosmakelijk met elkaar verbonden, hoewel het om 3 aparte gebeurtenissen gaat. Het gaat om onvrije arbeid in de koloniale tijd. In de conferentie zal niet alleen naar het verleden gekeken worden, maar ook naar de hedendaagse vraagstukken die te maken hebben met het verleden zoals migratie en daaraan gekoppeld transnationalisme, vraagstukken die te maken hebben met identiteit, integratieprocessen en diasporavraagstukken. Dit soort zaken zullen allemaal aan de orde komen en hebben met elkaar te maken. De onderwerpen die ondermeer aan de orde zullen komen tijdens de panels zijn: multiculturele samenleving, nationalisme, erfenissen slavenarbeid en contractarbeid. Het is de bedoeling dat de participanten wetenschappelijke kennis opdoen en daarmee een bijdrage kunnen leveren voor zowel de wetenschapsbeoefening als voor het aandragen van oplossingen voor bepaalde maatschappelijke vraagstukken.

error: Kopiëren mag niet!