Suriname staat negatief op meer dan acht internationale lijsten en rapporten. Dat zegt ex-minister van Justitie en Politie en VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi in een interview met Dagblad Suriname. Een van de meest recente is dat Suriname pas is geplaatst op het terrorismerapport als een risicoland. Dit rapport komt jaarlijks uit. ‘Ik was verbaasd te zien dat ook Suriname was opgenomen in de lijst als hoog risicoland voor terrorisme, omdat we pas een wet hebben goedgekeurd die het financieren van terrorisme strafbaar stelt. Maar zo zie je dan ook dat wetten maken nog niet betekent dat een land serieus bezig is met het bestrijden van terrorisme.’
Santokhi zegt dat het beleid van een land bepaalt of ze serieus is met het bestrijden van terrorisme. Zo heeft Suriname volgens Santokhi een zwak internationaal beleid, waarbij het delen van informatie met andere landen uitblijven. Ook ten aanzien van de aanpak van terrorisme is Suriname op internationaal niveau passief. Een ander punt dat Santokhi aanhaalt, is dat de overheid zit te sollen met de wet en het recht van het land, waardoor Suriname op de lijst is geplaatst. Santokhi zegt dat de regering serieus moet kijken naar het rapport. Men moet nagaan of het valide is en hoe het beleid aangepast kan worden, zodat terrorisme heel vroeg zichtbaar gemaakt kan worden. Hij zegt dat in de samenleving er ‘slaapcellen’ van terroristen kunnen zijn, zonder dat men het door heeft. ‘Aan de hand van jouw activiteiten worden zij wakker. Wanneer je een zwak beleid gaat voeren in je land, geef je hun de vrijheid om hun gang te gaan. Doordat terroristen zien dat je land zwak is, gebruiken ze je land dan om andere landen te financieren’, aldus Santokhi.
De VHP-voorzitter zegt dat hij niet denkt dat Suriname zomaar geplaatst is op de lijst en dat Suriname zomaar negatief wordt besproken. Aan de hand van hoe het bestuur van het land het doet en hoeveel vertrouwen en rechtszekerheid de regering geeft, zal de beslissing zijn genomen om Suriname op de lijst te plaatsen, aldus Santokhi. ‘In een periode van drie jaren staat Suriname al op meer dan acht lijsten en wordt Suriname op acht lijsten negatief besproken. Dit is niet goed voor de image van het land. De VHP-parlementariër zegt dat Suriname gezakt is op de Human Trafficking List. Ook is Suriname geplaatst op de Ranking Watch List. Tevens wordt Suriname genoemd in het Human Rights Report, waarbij Suriname geen maatregelen heeft getroffen tegen kinderarbeid, terwijl ze wel partij is van het Kinderrechtenverdrag. Ook geeft een rapport van de VS aan dat Suriname een doorvoerland is van drugs. Op de lijst van Transperancy International staat Suriname aangegeven als een corrupt land. Ten aanzien van de aanpak van criminaliteit staat Suriname in een rapport van UNDP, dat is uitgekomen in 2012, waarin staat dat de burgers het vertrouwen in de justitiële autoriteiten hebben opgegeven.
Suriname staat verder ook in een rapport van de World Bank, waarin staat aangegeven dat het niet gemakkelijk is om zaken te doen in Suriname, omdat de publieke sector corrupt is. Andere rapporten waarin Suriname voorkomt, zijn rapporten over democratie en vrije meningsuiting waarin Suriname heel erg laag scoort. ‘Dit alles is zorgwekkend. Wanneer een burger van Suriname zal afreizen naar een land zal ze scheel worden aangekeken en zal men een oordeel vellen. De waardigheid van de Surinamer wordt flink aangetast hierdoor’, aldus Santokhi. Hij zegt dat Suriname in de internationale gemeenschap nauw op de voeten wordt gevolgd, echter schijnt de overheid totaal geen belangstelling hiervoor te hebben, terwijl de burgers wel schade hierdoor lijden.
Seshma Bissesar