Santokhi: “Regering pleegt aanslag op trias politica en rechterlijke macht”

SantokhiNieuw Front-leider Chandrikapersad Santokhi schetst drie jaar na de verkiezingen van 25 mei 2010 een heel somber beeld van het regeerbeleid Bouterse-Ameerali en de ontwikkeling die zij voor Suriname teweeg heeft gebracht. Santokhi constateert dat met onder andere de aanname van de amnestiewet en het publiekelijk bespreken van de rechterlijke macht er een aanslag is gepleegd op de trias politica en de ‘rechtstaat is gekruisigd’. “De regering heeft na drie jaren een spoor van onbehoorlijk bestuur achtergelaten. Het regeerbeleid is ontspoord”, zei de NF-leider gisteren bij een persconferentie van het NF en BEP in De Olifant
De regering Bouterse-Ameerali heeft volgens de NF-leider en VHP-voorzitter vanaf het aantreden getoond dat zij de grondwet en andere wetten niet zou naleven. Het onrechtmatig bezetten van andermans terrein wordt getolereerd en daarnaast verschijnt president Desi Bouterse nauwelijks in De Nationale Assemblee voor het verantwoorden van zijn regeerbeleid. Met het publiekelijk bespreken van rechters is ook de integriteit van de rechterlijke macht aangetast en verliezen burgers geloof in de justitie en politie, meent Santokhi. De NF-leider constateert dat ongeveer drie levensberovingen per maand plaatsvinden in Suriname, terwijl tegelijkertijd het doen van aangifte tegen strafbare feiten daalt. De DNA-voorzitter kiest desondanks toch voor het beschermen van de regering wat volgens Santokhi negatieve gevolgen heeft voor het land. “Wij zakken af op de corruptie-index van Transparency International, op de list van human trafficking, maar wij zijn ook voor het eerst op de lijst van risicolanden geplaatst betreffende terrorisme.”
President Desi Bouterse heeft zoals NF dat uitlegt een ideale situatie gehad als regering gelet op de hoge olie- en goudprijzen, de ondersteuning van 36 parlementariërs in de DNA en de one billion dollar company Staatsolie. Echter is er toch sprake van onderrealisatie (onder 50%), liquiditeitsproblemen en afname van het veiligheidsgevoel van de burgers. “Het beleid van deze regering is ontspoord. Wij hebben doorbraken gehad, waarbij gedacht werd van: ‘ja, dit is de kans voor een betere ontwikkeling van Suriname’, maar helaas”, zegt Santokhi. Bij de persconferentie is geen van de NF-leiders ingegaan op de positieve zaken die Bouterse-Ameerali heeft gerealiseerd. Zij menen dat die verwaarloosbaar zijn.
 

error: Kopiëren mag niet!