NDP-parlementariër Amzad Abdoel zegt dat de afname van de monetaire reserves niet verontrustend is. Dat zegt hij in een interview met de krant. De oppositie heeft afgelopen dinsdag in een brief aan de president gevraagd duidelijkheid te geven over deze afname. Uit cijfers van de Centrale Bank van Suriname blijkt dat de monetaire reserves van de Staat zijn afgenomen met USD 140 miljoen en dat wel over de maanden januari 2013 tot en met april 2013. Tevens is de goudvoorraad met 10.000 troy ounce gedaald, van 76.000 troy ounce in maart 2013 naar 66.000 troy ounce in april 2013. ‘Ik vind niet dat er een reden tot bezorgdheid is, omdat als we goed kijken naar onze monetaire reserves, we zien dat onze munteenheid wel voor de volle honderd procent gedekt is. We zien dat de afgelopen periode de goudprijs wel is gedaald, maar dat komt door de internationale ontwikkelingen. Ik vind niet dat er reden tot paniek is, omdat de fluctuaties van de goudprijzen niet van dien aard zijn dat ze een merkbaar effect hebben op de monetaire reserves op zich, omdat de monetaire reserves opgebouwd zijn uit een aantal componenten. Wanneer de ene component een beetje daalt, betekent het niet dat de andere drastisch aan het dalen is’, meent Abdoel.
NPS-parlementariër Ruth Wijdenbosch zegt dat er nu geen reden is tot paniek, echter zal dit wel veranderen als de monetaire reserve een dalende trend zal vertonen. ‘We willen alleen een verklaring van de regering over wat er aan de hand is. We hebben begrepen dat de regering intervenieert, omdat er een schaarste is aan Amerikaanse dollars. Je kunt niet vrij dollars kopen bij de banken en de koers is aan het stijgen. De regering moet uitleggen waarmee de daling te maken heeft en zeker als we gaan naar een spaar- en kredietfonds, waarnaar een deel van de inkomsten van de mijnbouwsector zal gaan. Het is al zo dat een deel van de mijnbouwinkomsten gaat naar de monetaire reserve en dan zal er nu een ander deel gaan naar zo een fonds voor slechte tijden, terwijl het geld al op is. We willen een verklaring’, zegt Wijdenbosch.
De NPS’er zegt dat het huidige niveau van de monetaire reserves voldoende is voor drie tot vier maanden import wat internationaal gangbaar is. ‘Als de monetaire reserves blijven dalen, hebben we alle reden tot ongerustheid.’ De NPS-parlementariër zegt verder dat de monetaire reserves juist een stijgende trend zouden moeten vertonen, daar de afgelopen twee jaren er veel middelen vanuit de mijnbouwsector zijn afgedragen. ‘We hadden verwacht dat het na 2012 juist zou gaan stijgen, maar dat is dus niet gebeurd. Waar zijn alle middelen dan’, vraagt Wijdenbosch. Van de president wordt verwacht dat hij de antwoorden zal geven op de vragen van de oppositie.
Seshma Bissesar