De gewezen leider van de ex-militairen, Stanley Fernand, is er blij mee dat de regering Bouterse-Ameerali ervoor heeft gezorgd dat ongeveer 40 ex-strijders die in het Nationaal Leger hebben gediend van 1986 tot 1992, in aanmerking zullen komen voor een maandelijkse invaliditeitstoelage van SRD 500. ‘Het gaat om nierpatiënten en oorlogsgewonden die moeilijk of helemaal niet meer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, dus de invaliditeitsuitkering is gerechtvaardigd’, zegt Fernand.
Zoals Fernand weet, zullen de oorlogsgewonden en nierpatiënten op het moment dat de SRD 500 daadwerkelijk wordt overhandigd, geen resocialiseringstoelage van SRD 200 meer ontvangen. Dat vindt Fernand niet erg. Als het aan hem ligt kunnen het ministerie van Defensie en de Stichting Nazorg Ex-militairen en Dienstplichten de uitkering van de SRD 200 voor alle overige ex-strijders stopzetten. “Zij rekenen maar op die resocialiseringstoelage, willen niet werken, omdat zij ervan uitgaan dat de voormalige Jungle Commando-leden niets doen voor hun geld. Daarnaast kunt u ze op de hoek van de Tammengastraat en de Gemenelandsweg zien borrelen als het geld is uitbetaald”, zegt Fernand.
Fernand hoopt dat de ex-strijders er nu wel in slagen om een eenheid te vormen, omdat de afwezigheid daarvan het behartigen van de belangen stagneert. Fernand heeft zich teruggetrokken als ex-militairenleider nadat hij was opgesloten voor het uiten van dreigementen als zouden ex-militairen Paul Somohardjo, toen DNA-voorzitter, gijzelen. ‘Geen enkele ex-strijder heeft een sigaretje of water voor mij als voorzitter gebracht. Ik hoop dat het ze nu wel lukt om die eenheid te vormen, want deze regering heeft wel het hart op de juiste plek voor ex-militairen’, zegt Fernand die op de achtergrond altijd nog via het kabinet van de president en Defensie opkomt voor de belangen van ex-strijders.