Boldewijn: “Zelfs de vuilophaler kan president worden”

President Desi Bouterse, VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en A Combinatieleider Ronnie Brunswijk worden door hun partijachterban klaargestoomd voor het presidentschap of hebben persoonlijk hun ambities voor het hoogste ambt kenbaar gemaakt. Zij streven daarom naar maximale zetelwinst bij de verkiezingen van 2015. Parlementariër Henk Ramnandanlal vindt het een positieve ontwikkeling dat zich vroegtijdig presidentskandidaten aandienen, terwijl de bestuurskundige August Boldewijn van mening is dat bepaalde politici het lef hebben om het presidentschap te ambiëren.
“Het moet gezegd worden dat het zich aanbieden voor deze hoge posities tot uitdrukking brengt het lef dat sommige mensen in de gemeenschap hebben om te denken dat zij de kennis en kunde bezitten om de nationale en internationale problematiek van staten op effectieve wijze te kunnen aanpakken”, zegt Boldewijn. De bestuurskundige wijst erop dat als een taxichauffeur in Venezuela president kan worden van dat land, het de aard van de politiek weergeeft. “In wezen worden er geen cognitieve eisen aan het politieke ambt gesteld met het gevolg dat zelfs de vuilophaler president van het land kan worden als hij de sentimenten van grote delen van het volk kan bespelen en een omvangrijke achterban kan scheppen. Voorts houdt de kandidatuur en de keuze van personen voor een politiek ambt verband met de omstandigheid die zich voordoet. Adolf Hitler was een nietsbetekenende schilder die van de academie voor kunsten was afgewezen. De grote economische wereldcrisis en het voortdurend wijzen op Joden als de boosdoener, hebben hem gemaakt tot de machtigste man in het Duitsland van de Tweede Wereldoorlog”
Parlementariër Henk Ramnandanlal vindt het positief dat zich nu al presidentskandidaten aandienen, omdat het volk dan kan bepalen welke kandidaat het meest geschikt is voor de functie van president. “Het zou goed zijn indien daarbij ook een vicepresidentskandidaat bekend gemaakt zou kunnen worden. We weten natuurlijk dat uiteindelijk de uitslag van de verkiezingen zal bepalen wie de president en de vicepresident van Suriname zullen worden”, besluit Ramnandanlal.

error: Kopiëren mag niet!