Er is een hoop ruis in de samenleving ontstaan over de 12-urige werkdag bij Iamgold. Clayton Sydney, woordvoeder van de actiegroep Rosebel Goldmines, heeft in een gesprek met Dagblad Suriname duidelijkheid willen brengen in zaken die nu gaande zijn. ‘Wij van de actiegroep zijn samen met Freddy Brug, voorzitter van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie ( RGWO), gaan kijken naar de mogelijkheid voor een 8-urige werkdag.’ Sedney vindt het heel erg dat dat mensen binnen De Nationale Assemblee negatieve politiek proberen te bedrijven met de arbeiders in dienst van Iamgold. Melvin Bouva van de NDP zou gezegd hebben dat de arbeiders bereid zijn om 12 uren te werken.
Sydney zegt dat Bouva zaken totaal verkeerd heeft begrepen. ‘Het gaat erom dat we bereid zijn 8 uren te werken. Waar we bezwaar tegen hebben is het loon, omdat het bestuur onder leiding van Brug tot nog toe niet heeft kunnen verklaren wat er verder gaat gebeuren. We hebben een basisloon van SRD 1000 per maand en het totale inkomen omvat ook de overuren en de toelages. Als men nu die 4 uren weghaalt, blijft alleen het basisloon over en we willen begrijpelijkerwijs niet achteruitgaan in salaris.’ Hij vindt dat mensen in de media zaken bewust frustreren door onder andere te stellen dat werknemers bereid zijn 12 uren te werken en dat is niet zo, benadrukt Sydney.
Er is een open brief gestuurd naar het parlement. Daarin is aangegeven dat de werknemers niet bereid zijn in loon achteruit te gaan. Aan Sydney werd gevraagd of het bedoeling is om 8 uren te werken voor het loon van 12 uren. Hij stelt dat de werknemers een bestuur hebben die hen vertegenwoordigt en het bestuur moet ervoor zorgen dat er met de arbeiders afgestemd wordt wat men precies gaat verdienen. ‘Wij kunnen gaan onderhandelen met de maatschappij hoe wij het loon kunnen compenseren om te komen tot een gemiddelde, echter wordt vanuit het bestuur niet goed gecommuniceerd. Politieke belanghebbenden willen munt slaan uit de ontstane situatie. Een daarvan is Bouva; hij stelt dat de arbeiders bereid zijn 12 uren te werken en dat is niet zo. We worden niet betaald volgens internationale standaarden’, zegt Sedney.
De actiegroep is bijzonder ontevreden met het functioneren van Freddy Brug. Sydney beaamt tegenover de krant dat de actiegroep gesteund wordt door de in opspraak geraakte vakbondsleider Errol Snijders. Opmerkelijk is dat de actiegroep overhoop ligt met de RGWO en Iamgold en wordt gesteund door een in opspraak geraakte vakbondsleider. Sydney geeft te kennen dat de ontevredenheid onder de werknemers over het functioneren van het bestuur, onder leiding van Brug bijzonder groot is, daar de kwaliteit van het werk zeer ondermaats is. Hij benadrukt dat het niet alleen gaat om de loonsverhoging, maar ook om de secundaire en andere sociale voorwaarden.
‘We hebben nog steeds geen pensioen; we hebben nog steeds geen afkoopregeling. Er zijn op dit moment 16 security guards die afgevloeid zijn, omdat ze op contractbasis zijn aangenomen.’ Iamgold stelt dat het niet verlengen van het contract te maken heeft met het feit dat er momenteel minder arbeidsplaatsen beschikbaar zijn op deze afdeling. Derhalve is na zorgvuldige overweging besloten de contracten niet te verlengen.’ Er zou ook gezegd zijn dat voor deze mensen een passende baan elders in het bedrijf gezocht zou worden. Sedney benadrukt dat tot op dit moment er niets met de security guards is afgesproken. ‘Ze zijn geroepen door afdeling Human Resource en hen is gezegd dat hun contracten niet zouden worden verlengd. Ze hebben een deurwaardersexploot thuis gehad dat het contract niet verlengd zal worden.’
‘Het is toch des maatschappij om te bepalen welke contracten al dan niet verlengd worden.’ Sedney is het met deze stelling niet eens en stelt dat men de contractanten geen hoop moet geven. Er is vanuit het management aan de security guards hoop gegeven dat ze in vaste dienst zouden komen. Er is vanuit het management een verwachting gecreëerd welke men niet is nagekomen. Op de vraag of er een adder onder het gras schuilt, zegt Sedney dat er grote belangen spelen. Zo kon hij Dagblad Suriname vertellen dat een gerenommeerd securitybedrijf diensten gaat verlenen aan Iamgold en dat ook nog voor minder geld dan men nu hieraan kwijt is.