Dreiging dambreuk in Frederiksdorp

Dambreuk dreiging in FrederiksdorpDe dam die de plantage Frederiksdorp aan de rechteroever van de Commewijne beschermt tegen de rivier dreigt het te begeven. Dat zegt districtscommissaris (dc) van Commewijne Ingrid Karta-Bink in gesprek met Dagblad Suriname. De plantage, die overigens naast Johanna Margaretha ligt, dreigt hierdoor te verzuipen, zegt Karta-Bink. Gisteren trokken bewoners van dit woongebied aan de bel op het commissariaat van Commewijne. De Parwabomen langs de rivier kunnen het water ook niet meer tegenhouden. De districtscommissaris zegt dat ze vandaag een veldbezoek aan dit gebied zal brengen. Bij dit bezoek wordt ze vergezeld door vertegenwoordigers van het ministerie van Openbare Werken.
‘Er is wel een offerte binnengekomen van MNO Vervat. Deze offerte is door de plantage-eigenaar gevraagd. In totaal zal het zeker ruim Euro 1 miljoen kosten om een goede dijk neer te zetten hier’, zegt Karta-Bink. Echter kan noch de eigenaar noch het districtsfonds deze middelen ophoesten. De districtscommissaris zegt dat ze een schrijven zal richten aan het ministerie om hulp te vragen. Hoewel de plantages en de gebieden aan de rechteroever eigendomspercelen zijn, moet de regering de verantwoordelijkheid nemen deze gebieden te beschermen, vindt de dc. ‘Omdat ze eigendomspercelen zijn, betekent het niet dat ze geen recht hebben op bescherming, elk mens moet beschermd worden tegen de natuur’, aldus Karta-Bink.
De dc voorspelt dat de rechteroever na vijftien jaren totaal weggespoeld zal zijn als de regering niet start dit gebied te beschermen. De dc zegt het jammer te vinden dat er geen waarde wordt gehecht aan dit gebied, omdat in dit gebied de geschiedenis van Suriname is gestart. Terwijl toeristen dagelijks tijd noch moeite besparen om de gebieden aan de rechteroever te bezichtigen, schijnt de eigen Surinamer weinig bewust te zijn van de waarde van deze woongemeenschappen, zegt Karta-Bink. ‘De rechteroever van de Commewijnerivier twijfelt aan haar voortbestaan.’ De gemeenschap zelf kijkt met lede ogen toe wat er om haar heen afspeelt.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!