Op de hoek van de Schotelweg te Lelydorp ligt er een openbare begraafplaats. ‘Een ieder van Lelydorp en omgeving is daar bekend mee. Er liggen generaties mensen daar begraven. Echter ligt de begraafplaats er onverzorgd bij en dat meer dan 6 maanden.’ De mensen van de buurt kijken richting het districtscommissariaat om de begraafplaats een onderhoudsbeurt te geven. Dagblad Suriname die de klachten van de mensen aanhoorde, nam contact op de burgervader van Wanica, Rawien Jiawan. Hij gaf aan dat inderdaad het commissariaat belast is met het onderhoud van de begraafplaats, echter is er momenteel sprake van onderbezetting. De dc gaf aan dat er een tekort is aan veldarbeiders. Eerder loste men dit probleem op in samenwerking met Openbaar Groen. “We zijn nu bezig een paar zaken in kaart te brengen wat betreft de begraafplaatsen.”
‘De middelen verkregen zijn niet toereikend om de begraafplaats te onderhouden, men betaalt nog steeds SRD 5 voor een graf. In een gedecentraliseerd district is dat bijlange na niet voldoende om zo’n begraafplaats te onderhouden wil je het uitbesteden’, zei Jiawan. Hij gaf aan met de mensen van de omgeving te hebben gesproken over dit probleem. Jiawan zou de mensen ook gevraagd hebben in het kader van burgerparticipatie een handje mee te helpen om de graven te onderhouden, ‘want uiteindelijk rusten hun dierbaren aldaar’. ‘Als nabestaande heb je ook een plicht’, benadrukte de burgervader.
Een andere hot issue is het systematisch onder water lopen van delen van de Schotelweg, ook naast de begraafplaats. Jiawan zegt dat het bekend is dat de Schotelweg altijd onder water liep. Het lokale bestuur heeft het afgelopen jaar de hele omgeving opgehaald en uitgegraven en nu loopt deze weg minder onder water. “Lelydorp heeft een complete graaf- en ophaalbeurt gehad.’ Het nog steeds blank staan van gebieden heeft volgens de dc te maken met het wangedrag van mensen. “Een aantal mensen weigert de eigen duikers te onderhouden. Ik heb dit vaker aangegeven, ook aan de ressortraadsleden van Lelydorp. Het werk van een rr-lid is ook om de mensen op hun verantwoordelijkheden te attenderen, dat ze de lozingen en bermen voor hun perceel, zoals de wet aangeeft, moeten onderhouden. Als we een lozing vandaag ophalen, is het over drie maanden weer dichtgegroeid. De burgerparticipatie komt nog niet op gang in deze gebieden”.
De dc gaf verder aan dat men lozingen heeft opgehaald waarin bamboeplanten groeiden. ‘Eigenlijk bestonden de lozingen niet meer.’ In de tweede helft van 2012 hebben we meer dan 200 kilometer aan lozingen opgehaald en uitgegraven. ‘U ziet dat Lelydorp minder onder water loopt dan voorheen, terwijl het een zwampgebied is’, benadrukte de dc.
Op de vraag waarom hij dan niet hard optreedt tegen personen die hun lozingen verwaarlozen, zei Jiawan dat de wet heel duidelijk is, maar de boete voor het niet onderhouden is niet meer van deze tijd; het zou in de buurt liggen van 25 cent. “Als je de mensen een boete oplegt zeggen ze simpel: ‘Tek’ wang 5 SRD, bay wang soft dang ie kong diekie ing’. Tot slot benadrukte de dc dat de ressortraadsleden hun taken waarvoor ze betaald worden, beter ter hand moeten nemen, want zij hebben de binding met de lokale mensen.