BEP houdt zich buiten dispuut PL en Abop

De politieke partij BEP houdt zich voorlopig buiten het dispuut tussen de PL en Abop. Dat zegt BEP-parlementariër Ronny Asabina. Hij zegt dat de partij nog niet zover is een standpunt in te nemen als PL besluit een motie van wantrouwen in te dienen tegen minister Alice Amafo van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. ‘Ik ben door meerdere personen benaderd voor een reactie, mocht de PL-fractie een motie van wantrouwen tegen minister Amafo indienen en hoe de BEP zich zal opstellen. Nee, het is nog niet bekend hoe de BEP-fractie zich zal opstellen mocht de PL-fractie een motie van wantrouwen tegen minister Amafo indienen. Uiteraard hebben wij die signalen ook opgevangen. Het gaat om een aangelegenheid waarover de partijleiding een standpunt moet innemen. Wij zouden ons kunnen leiden door het gezegde: ‘Obia a no fu yu, no spiti na ini’. Één ding is zeker, wij weten hoe de partij waaruit de minister voorkomt, de BEP heeft bejegend en nog steeds bejegent’, aldus Asabina.
Het DNA-lid zegt dat de partij zich onder alle omstandigheden probeert te laten leiden door het gezond verstand. ‘In het parlement kijken wij naar de verrichtingen van alle ministeries. Wij scheren alle ministeries en ministers over een en dezelfde kam. Ik constateer dat bij alle ministeries behoorlijk sprake is van onderrealisatie. Het valt op dat als excuses het uithollen van de ministeries door de president naar voren wordt gebracht. Het valt op dat het “mi casa is su casa”-motto geen ingang heeft gevonden bij dit kabinet. Het moet mij ook van het hart dat ik moeite heb met dit ministerie onder meer vanwege het feit dat ik nog steeds uitkijk naar het antwoord op mijn vraag over klachten van sociale uitkeringgerechtigden in het binnenland, dat zij over het jaar 2011 nog een deel van de verhoging uitgekeerd moeten krijgen. Ook vragen van het parlement over opschoning en actualisering van het on- en minvermogendbestand zijn niet in voldoende mate beantwoord.’
Asabina vindt het erg dat de conceptwet over kinderopvanginstellingen, die circa 2 jaren lang het parlement is toegezegd, hem nog niet heeft bereikt, althans de finale versie niet. De BEP-parlementariër zegt verder dat de partij wel heeft geconstateerd dat het ministerie van Sozavo van alle ministeries het meest is uitgehold. ‘Het kinder- en jeugdbeleid heeft de president naar zich toegetrokken, het huisvestingsbeleid is weggehaald van het ministerie en geplaatst onder een onwettige huisvestingautoriteit. Ik heb mij laten vertellen dat deze instantie straks zal overgaan om de 30-tal volkswoningen in Coronie toe te wijzen. Recentelijk heeft de vp wederom in het parlement benadrukt dat een belangrijk deel van het programma dat betrekking heeft op de uitvoering van het sociaal akkoord – Bromkie fu Tamara – naar het ministerie van Biza is overgeheveld’, zegt Asabina. Voorlopig zal de BEP zich niet in het dispuut tussen de twee partijen mengen. De PL is afgelopen donderdagavond gekomen met een verklaring waarin staat dat de partij het vertrouwen in de Sozavo-minister opzegt, omdat zij samen met haar partij aan het ‘rommelen’ zou zijn in Commewijne. Zo zou er worden gestrooid met on- en minvermogenkaarten en met staatsmiddelen om leden te verwerven voor de partij.
Amafo zelf ontkent ten stelligste dat ze on- en minvermogenkaarten heeft verstrekt aan personen, in ruil voor lidmaatschap bij Abop. Ze zegt dat ze gewoon het normale proces van het verstrekken van kaarten heeft gevolgd. Abop-parlementariër Marinus Bee zegt in een onderhoud met de redactie niet te willen reageren over deze kwestie. Hij meldde wel dat zowel de toppers van de Abop als die van de PL afgelopen vrijdag bij de president waren op zijn kabinet. De toppers bleken echter onbereikbaar voor commentaar.
Seshma Bissesar
 

error: Kopiëren mag niet!