‘Initiatiefwet PSA uit liefde en niet uit dwang’

Initiatiefwet PSA uit liefde en niet uit dwangDe conceptwet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) is gisteren in behandeling genomen door De Nationale Assemblee (DNA). De voorzitter van de commissie van rapporteurs (cvr), Anton Paal, haalde aan dat deze actie van de initiatiefnemers uit liefde komt voor het land en niet uit dwang. De initiatiefnemers van deze conceptwet, die werd ingediend op 31 oktober 2012, zijn Andre Misiekaba, Marinus Bee, Salam Somohardjo, Rabin Parmessar en Jenny Simons. In de cvr zitten naast Paal ook Chandrikapersad Santokhi, Ronnie Brunswijk, Patrick Kensenhuis, Theo Vishnudatt, Ronny Asabina, Oesman Wangsabesarie, Carl Breeveld en Ronny Tamsiran.
Paal stelde gisteren in zijn openingsbetoog heel wat correcties voor, wat de inhoud van de tekst betreft. Volgens hem komen voor een PSA-kaart in aanmerking personen die er recht op hebben (PSA-gerechtigden), personen die zich geregistreerd hebben voor dit recht ongeacht hun woonplaats (PSA-actieve personen) en personen met een PSA-actieve status die zich in Suriname zullen vestigen of reeds in Suriname wonen en zich ingeschreven hebben als PSA-ingezetene.
Tenslotte adviseerde Paal een zinsnede uit de wet te halen. Deze zinsnede insinueert PSA-houders actieve kiesrecht toe te kennen. Volgens Paal begrijpt hij enigszins het idee van de initiatiefnemers, maar deze regeling moet in een andere wet vervat worden. Er zijn mensen die de Surinaamse status defacto hebben, maar dejure een vreemdeling zijn. ‘Hun aanwezigheid bepaalt mede het aantal districtsraads- en ressortraadszetels. Ze wonen en werken hier en kunnen misschien ook bepalen wie over hen regeert. In objectieve zin hebben ze wel gelijk, maar bij deze wet gaat dat niet kunnen’, zei Paal.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!