DNA-lid Santokhi: ‘Komt PSA-initiatief door uitblijven diasporabeleid regering?’

Het DNA-lid Chandrikapersad Santokhi gaf gisteren in het parlement aan dat de huidige regering, in het bijzonder de minister van Buitenlandse Zaken, beloftes met betrekking tot een diasporabeleid niet is nagekomen. ‘Er zou volgens de Buza-minister een diasporacommissie komen, maar deze is tot de dag van vandaag niet gekomen. Het beleid, de commissie en ook de diaspora-experts zijn niet gekomen. Hebben daarom de initiatiefnemers onder druk een initiatiefwet PSA ingediend? Is dat de reden waarom men met een PSA-wet komt’, vroeg Santokhi, zelf lid van de commissie van rapporteurs van deze wet.
Santokhi vraagt zich af of de PSA past in het totaal plaatje van de regering. ‘Laten we dat ook horen en hoe we dat passend kunnen maken’, zei de VHP-voorzitter. Volgens hem heeft de VHP wel een geïntegreerd beleid op het gebied van diaspora ontwikkeld middels 2 conferenties; in Suriname en Nederland. Dit is ook aangeboden aan het parlement en de president. Santokhi zegt dat er vanuit Nederland er bijna geen belangstelling is voor het actief en passief kiesrecht. ‘Slechts een heel klein deel wil dat.’
Voor Santokhi zal de PSA-wet niet werken zonder randvoorwaarden. ‘Een precondities en voorwaarden die zeker gesteld moeten worden voor een succesvolle ontwikkeling van het diasporabeleid is dat de mensen als Surinamers beschouwd moeten worden en niet als buitenlanders van Surinaamse komaf. We moeten rekening willen houden met de gevoelens hieromtrent bij de andere groep. De diasporagemeenschap wil gehoord en gerespecteerd worden. Ze moeten omgekeerd ook niet als betweters overkomen en rekening houden met onze samenleving. Vertrouwen en optimale betrokkenheid zullen ook een rol spelen’, zegt Santokhi. ‘Verder moeten ook zaken als veiligheid, bescherming van de investeringen, vlot financieel verkeer en bovenal het gemak om zaken te doen (ease of doing business) geregeld worden.’
Santokhi mist ook een leeftijd in de initiatiefwet voor mensen die in aanmerking komen voor een PSA-kaart. ‘Moet je 16 jaar zijn, 18 jaar of ouder. Kan een ieder PSA worden? Moet men meerderjarig of minderjarig zijn. Als men meerderjarig moet zijn, wat zal er gebeuren met de minderjarigen.’ Dit allemaal mist de VHP-topman in de initiatiefwet. Ook moeten volgens Santokhi goede afspraken gemaakt worden met het land van herkomst van de PSA’s. ‘We moeten geen problemen krijgen die het Zorghotel heeft meegemaakt. Door veranderde wetgeving in Nederland is het plan van het Zorghotel mislukt. Een verloren investering voor de ondernemer’, noemde Santokhi dit.
Santokhi is voor het accommoderen van de diasporagemeenschap, maar dan moeten zaken goed geregeld worden. ‘Zaken als de positie van de PSA en verblijf in het land. Kan hij ook grond aanvragen?’ Met de diasporagemeenschap komt er in het land kennis en kapitaal binnen. Op dit moment komt er per jaar ongeveer US$ 300 miljoen naar binnen vanuit de diasporagemeenschap overzee.
Asha Gajadien-Bhagwat
 

error: Kopiëren mag niet!