VRTS biedt wijzigingsvoorstellen aan DNA en kabinet president

if ifDe Vereniging voor Radio en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) heeft dinsdag de wijzigingsvoorstellen ten aanzien van de muziekauteursrechten aangeboden aan De Nationale Assemblee (DNA) en het kabinet van de president. In september 2012, bij een ontmoeting tussen de VRTS,  de DNA en enkele  juristen had de DNA het voorstel gedaan aan de VRTS om een inventarisatie te doen van de gewraakte wetten en wijzigingsvoorstellen te doen. De VRTS is gelijk aan de slag geweest met hun juristen en dinsdag was het moment daar om deze wijzigingsvoorstellen aan te bieden. ‘We weten dat u als wetgever wetten maakt om de gemeenschap te helpen ordenen, zodat wij als burgers op een ordentelijke manier kunnen omgaan en samenwerken’, zei Anwar Lalmahomed  namens de VRTS aan DNA-voorzitter Jennifer Geerling-Simons. Lalmahomed merkte op dat de wetten van 1913 waarmee wij in 2013 nog werken bij lange na niet voldoen aan de eis van deze moderne tijd. Het gevolg hiervan is dat een stichting die vanaf 2005 een vergunning heeft gehad om als bemiddelaar op te treden tussen muziekmakers en muziekgebruikers voortdurend voor wanorde en onrust zorgt in de gemeenschap. Het kan volgens de VRTS nooit de bedoeling zijn geweest van de wetgever om wetten te maken waarmee de ene partij wordt bedreigd, wordt gegijzeld en waarmee veel onrecht wordt aangedaan. Lalmahomed bracht in herinnering dat in de afgelopen jaren de rechter eigenaren van bedrijven heeft gevonnist om onrealistische bedragen te betalen voor gebruik van beschermde muziek die tot het repertoire van deze bemiddelaar behoren. In een ander geval heeft de bemiddelaar het met zijn beschikking zover gekregen om een woning van een showpromotor te verkopen. Onlangs is zelfs een staatsomroepbedrijf gevonnist en is ook een ander omroepbedrijf beknot in haar activiteiten om een kinderprogramma te presenteren, omdat de rechten die daar betaald moesten worden heel erg hoog waren.
Ofschoon de DNA-voorzitter niet kon aangeven wanneer de wijzigingsvoorstellen doorgevoerd zullen worden, benadrukte zij echter wel dat het nu noodzakelijk is dat door wetgeving duidelijkheid komt in deze kwestie. De parlementsvoorzitter was teleurgesteld om te vernemen dat Sasur zijn repertoire niet beschikbaar wil maken voor VRTS en overigen.
Directeur Eugene van der San van het kabinet van de president die de stukken namens het staatshoofd in ontvangst nam, zei deze te zullen doorgeleiden naar de president. Van der San merkte op dat president Bouterse hem persoonlijk had   gevraagd om de resolutie voor te bereiden, wat ook is gedaan. Van der San vindt het een kwalijke zaak dat deze is blijven steken op het ministerie van Justitie en Politie. ‘Het mag in feite niet binnen de overheidsadministratie.’ De directeur zegt begrepen te hebben dat de minister van Justitie en Politie de zaak in heroverweging zou nemen en bespreken met actoren. Van der San hoopt dat dit nog spoedig gebeurt. ‘We hebben alle aandacht hiervoor en hopen dat er een oplossing hierin wordt gebracht.’
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!