Gemeenschap verontwaardigd over invrijheidstelling Surindra Mungra

Gemeenschap verontwaardigd over invrijheidstelling Surinder MungraDe politicus en zakenman Surindra Mungra is vorig week door het Hof van Justitie voorlopig in vrijheid gesteld wegens gezondheidsredenen. Zijn advocaten hadden daartoe een verzoek ingediend. Mungra is eerder door de kantonrechter voor drie jaar veroordeeld wegens verkrachting van een dertienjarig meisje. In deze zaak is ook mevrouw Parbatie R. aangehouden die het slachtoffer liet halen met de bedoeling seksuele handelingen met werkgever Mungra te ondergaan.
Het is vooralsnog onduidelijk waarom Mungra in vrijheid is gesteld. Hoewel het niet de eerste keer is dat zoiets zich voordoet, is het toch zeldzaam dat een verdachte in zulke zwaarwichtige zaken huiswaarts wordt gestuurd.
In 2008 werd de drugsveroordeelde Pritam Hira in de spraakmakende “Maratakka drugszaak”, waarin 350 kg cocaïne werd onderschept, door een besluit van het Hof van Justitie eveneens in vrijheid gesteld. De aanleiding zou zijn dat hij in de gevangenis wegens een beroerte deels verlamd was geraakt.
Op vragen van de gemeenschap, heeft Dagblad Suriname contact opgenomen met enkele advocaten, die echter anoniem willen blijven. Ze geven in een reactie te kennen dat duidelijkheid moet komen over dergelijke invrijheidstellingen. ‘Het lijkt erop alsof het vonnis van de kantonrechter wordt ondermijnd door dit besluit’, vindt een jurist. Een ander merkt op dat zulke besluiten een verkeerd signaal geven aan de samenleving, omdat verkrachters ongecontroleerd huiswaarts worden gestuurd. In een eerdere fase had Mungra reeds getracht om zijn invrijheidstelling  te bewerkstelligen. Zijn raadsman wees op de medische toestand van Mungra, die een vernauwing zou hebben aan zijn ruggenmerg. Hij liet weten dat in de Surinaamse inrichtingen het niet goed gesteld is om personen met een dergelijke toestand op te vangen. Dit verzoek werd destijds afgewezen. Het is daarom merkwaardig dat Mungra uitgerekend bij het Hof van Justitie voorlopig in vrijheid is gesteld en huiswaarts mag keren, terwijl de medeverdachte haar gevangenisstraf moet blijven uitzitten.

error: Kopiëren mag niet!