In vergelijking met de private sector is het afgelopen vakbondsjaar in de publieke sector (overheid) vrij woelig geweest. Tot deze conclusie komt vakbondsleider Dayanand Dwarka van de vakcentrale C-47. Hij verwijst naar de perikelen rond de Juspol-minister met vakorganisaties van twee korpsen die onder hem dienen. Bij de bond van penitentiaire ambtenaren lag hij dusdanig overhoop dat dit geleid heeft tot een conflict met drie grote vakcentrales. Daarnaast blijkt dat de overheid bereid was slechts 10 procent salarisverhoging te geven conform het advies van de monetaire autoriteiten. De bonden in de private sector hebben een hogere aanpassing kunnen afdwingen, vrijwel gelijk aan de hoge inflatie van 15,3 procent over 2011. De bereikte resultaten zijn in redelijk overleg tot stand gekomen en er is weinig confrontatie geweest. De koopkrachtversterking is dus beter tot haar recht gekomen in de private sector.
‘De vakbeweging heeft geweigerd mee te gaan met de gedachtegang dat koopkrachtversterking op basis van de inflatie zou leiden tot excessen in de economie’, zegt Dwarka. Hij meent dat de vakbeweging geen keus had dan hard te werken aan de verbetering van de positie van de arbeiders. ‘De werkende klasse heeft in 2011 namelijk behoorlijk moeten inleveren vanwege de devaluatie van de munteenheid met 20 procent en de enorme verhoging van de government take met 50 procent. Er moest compensatie gegeven worden voor die achteruitgang in salaris.’ Dwarka gelooft dat de loononderhandelingen dit jaar niet al te problematisch zullen verlopen, daar de inflatie over 2012 niet hoger was dan 4.3 procent. ‘Het is dus verwachtbaar dat vakbonden in staat zullen zijn een reële koopkrachtversterking af te dwingen in 2013.’ Samenvattend over het optreden van de vakbeweging in 2012 zegt Dwarka dat haar inspanning zeker geleid heeft tot verbetering van de maatschappelijke positie van de werkende klasse. Hij is evenwel bezorgd over de 5 procent loonaanpassing bij het goudbedrijf Iamgold. Hij hoopt niet dat deze geringe loonaanpassing van de maandloners bij de multinational Iamgold een trend gaat worden in de arbeidsverhoudingen.
Dwarka maakt zich echter het meest zorgen over de financieel monetaire staat van de overheid. “Het ziet er zeer gehavend uit, zeer triest. Miljoenen worden onderhands gegund en de regering treedt niet op. Er is geen vertrouwen meer in het beleid en dat is de grootste dreiging voor de economie. We hopen dat de regering toch nog de tering naar de nering zet om de zaak gezond te maken. Als dat niet gebeurt, zal de samenleving teveel offers moeten brengen om de economie weer uit het slop te halen.’