Verdachte zedendelict vrijgesproken

Kantonrechter Danielle Karamatali sprak de verdachte A.A. vrij van de gehele tenlastelegging inzake een zedenmisdrijf. Aan hem werden twee zedendelicten verweten. Een zwakbegaafd meisje en een nicht hebben de verdachte bezwaard van feitelijke aanranding en het seksueel binnendringen van het lichaam van de slachtoffers. De magistraat gaf aan dat de moeder van het meisje gedragsveranderingen bij haar dochter opmerkte. Toen zij op onderzoek uitging, bleek dat zij daadwerkelijk misbruikt was. De moeder van dit meisje deed nog geen aangifte, maar liet een familievergadering bijeenroepen. Daar zou een geldsbedrag worden voorgesteld als schadeloosstelling. De verdachte zou volgens verklaring de deal hebben geweigerd, waarna de moeder van het meisje aangifte deed. Nadat dit kenbaar werd gemaakt, kwam het tweede meisje met haar relaas dat ook zij 4 jaar geleden door de verdachte, die haar oom is, betast is. Voor de gepleegde feiten had de hoofdofficier van justitie, Carmen Rasam, een eis van 3 jaar en zijn onmiddellijke gevangenneming gelast. Zij achtte feitelijke aanranding van het meisje van 9 jaar en opzettelijk vleselijk gemeenschap, wettig en overtuigend bewezen.
Advocaat Lygia Palmburg was het niet eens met de vervolging. Zij gaf aan dat zij zich niet kan indenken dat het kind niet heeft geschreeuwd. Zij plaatse een aantal kanttekeningen achter de verklaringen van het slachtoffer. De raadsvrouwe gaf aan dat de vermeende feiten niet bewezen zijn. In de tweede casus doet het slachtoffer na 4 jaren haar aangifte. De raadsvrouwe verzocht de rechter om rekening te houden met de proceshouding van de verdachte. Hij werd op 22 oktober 2012 voorlopig in vrijheid gesteld op de zitting. De verdachte heeft 4 maanden in voorarrest doorgebracht. Na zijn invrijheidstelling is hij regelmatig op de zitting verschenen. Ook is hij weer aan het werk. De raadsvrouwe verzocht de rechter om de verdachte integraal vrij te spreken.
De magistraat gaf aan dat naar aanleiding van de tweede casus de eerste zaak in beeld is gekomen. Het meisje verklaarde dat zij op twee momenten misbruikt is. De rechter achtte het feit onduidelijk. Zij maakte een vergelijking van de lengte van de 32-jarige verdachte en het minderjarige meisje. Ook de hoogte van de stoel werd meegenomen. Zij achtte penetratie op de wijze hoe het slachtoffer heeft verklaard, niet aannemelijk. De magistraat sprak de verdachte vrij voor dit strafbaar feit. Ook voor het feit waarbij hij 4 jaar geleden zijn ander nichtje zou hebben betast, is er onduidelijkheid voor de kantonrechter. De verdachte werd integraal vrijgesproken. Op de gestelde vraag van Dagblad Suriname gaf het Openbaar Ministerie aan in hoger beroep te zullen gaan. De vervolging is het niet eens met de uitspraak.
Saskia Bandhan
 

error: Kopiëren mag niet!