De inhuldiging van de koning van Nederland

Spoedig zullen ook in ons geliefd Suriname mensen zich inzetten om een blik te werpen op de inhuldiging van de nieuwe koning van Nederland, ook al is het omdat wij er niet persoonlijk aanwezig kunnen zijn. En niemand hoeft zich te schamen om het toe te geven. De uitnodigingen zijn (via e-mail)  door de ambassade al lang gestuurd. Nieuwsgierigen zullen er zeker zijn, maar ook zij die gekend en erkend willen worden, kijken er ernaar uit. Zo is de wereld eenmaal. In Nederland zullen er niet alleen nieuwsgierigen zijn maar zeker ook zullen politieagenten en militairen ingezet worden om de orde en rust te bewaren, want de roep naar de nieuwe koning is niet overal eender. Er zijn voor- en tegenstanders. Tijdens een vlot en naar mijn mening goed ingestudeerd tv-interview, afgelopen zondag, konden we hier in Suriname kennismaken met het nieuwe koningspaar. Hoe was de visie en de mening van de Nederlanders een jaar geleden?
Prins Willem-Alexander is van plan zijn verjaardag zaterdag rustig met zijn familie en vrienden te vieren. Dit zei hij vrijdag voor de microfoon van het NOS Jeugdjournaal.
‘Zaterdag gaan we mijn verjaardag rustig met onze familie en vrienden vieren. Daarna zijn we helemaal klaar voor 29 en 30 april’, zei de prins van Oranje. Hij werd zaterdag 46 jaar. Het was zijn laatste verjaardag voor  het  aanvaarden van zijn koningschap .
Paus Franciscus heeft alvast zijn felicitaties uitgebracht aan het nieuwe koningspaar. In een persoonlijke felicitatie gericht aan Willem-Alexander en Máxima wenst hij ze alle goeds en laat hij weten voor de nieuwe koning en zijn gezin te bidden, liet het bisdom Haarlem-Amsterdam vrijdag weten. De paus voelt zich bijzonder verbonden met de gelovigen. Dit zei hij zondagochtend tijdens zijn speciale ‘koningsmis’ in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam. Tijdens de viering werd  koningin Beatrix ‘bedankt voor wat zij voor Nederland heeft betekend’ en de aanwezigen hebben ook gebeden voor het nieuwe koningspaar.
 
Ik heb mijn plezier met de Hollanders dezer dagen. Er heerst een ware koningskoorts. Hoogopgeleide volwassen mannen en vrouwen zweepten enkele jaren geleden het volk op om militairen naar Irak te sturen zodat daar een democratie kon worden gevestigd waar mensen hun eigen staatshoofd kunnen kiezen. Diezelfde mensen lopen nu rond als kleine puppy’s met kwispelende staarten en kwijl uit hun mond en roepen slijmerig op om achter het niet gekozen staatshoofd van Nederland te gaan staan. Weg is de roep voor democratie.
En waar droomt de koning van? In ieder geval van een salaris van € 829.000 per jaar. In Suriname zou dit bedrag neerkomen op  4.5 maal 829.000 SRD. Dat komt uit op een enorm bedrag. Dat krijgt hij ook. Nederland kan gaan rusten. Tja, wie zou voor een uurtarief van € 420 per uur deze functie niet willen bekleden? Maar in tegenstelling tot landen waar democratie heerst, is de functie van staatshoofd uitsluitend voorbehouden aan mensen met bepaalde genen.
Op de vraag “Laat me weten wat je droomt” is mijn antwoord: dat er ooit in de verre toekomst het volk van Nederland het beschavingsniveau mag bereiken waar iedere man en vrouw in staat kan worden gesteld om een eigen staatshoofd in vrije en algemene verkiezingen te kiezen.
 
Kadi Kartokromo
 

error: Kopiëren mag niet!