Een waardig Afro-Surinaams monument

Middels een uiteindelijke correcte algemene groepsinspanning zal er een  monumentaal historisch kunstwerk op een representatieve locatie voor de natie worden neergezet in dit bijzonder Keti-Koti herdenkingsjaar. Het figuratieve van de beeltenis van dit kunstwerk ziet er als volgt uit. Het ontwerp voor dit imposant monument is gemaakt door de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries die meerdere omvangrijke kunstwerken internationaal met roem heeft mogen ontwerpen en neerzetten. Erwin de Vries is tot nu toe de enige lokale kunstenaar die proactief is met monumentale kunstwerken van bijzondere allure. De groepsinspanning van de Afro-Surinaamse gemeenschap wilde bij deze markante herdenking zonder meer kwaliteit van het memorabele hebben. Anderen hebben zich namelijk niet als zodanig aangediend. Wij verzoeken derhalve de kantlijntoeschouwers niet meer te spreken over nationale competitie en nationale jurering bij deze bewuste keus.
Dit monument spreekt primair de gehele Afro-Surinaamse gemeenschap aan en in het secundaire het overig deel van de Surinaamse natie.
Collectief Broki (Stichting 1 Juli Keti Koti) had aan de kunstenaar gevraagd, expliciet en realistisch uit te beelden de gruweldaden die tijdens de Trans-Atlantische slavenperiode door Nederland zijn gepleegd, de wreedheden bij de slavenarbeid alhier, waaruit de tot slaaf gemaakten uiteindelijk zijn bevrijd op 1 juli 1863.
Het was verder hierbij benadrukt dat de uiteindelijke bevrijding de centrale en integrale symbolische uitstraling zou moeten zijn van dit monument. Er is nauwgezet voldaan aan de wensen van Collectief Broki. Dit Afro-Surinaams monument dat nu zal worden neergezet, zal derhalve niet de naam dragen van slavernijmonument doch  ‘Keti Koti Bevrijdingsmonument’.
De Afro-Surinamers zijn momenteel zover ontwikkeld dat slavernij niet meer hun primaire gedachtenbeleving is doch de constructieve beleving van hun voortgaande bevrijding tot verheffing is het wezenlijke. Bovendien spreekt de expliciete slavernij een substantieel deel van de Afro-Surinaamse gemeenschap minder aan.
Ons Keti-Koti Bevrijdingsmonument is op grond van onze rationele       solidariteitsstreven het bindende symbool voor elke Afro-Surinamer t.w. de Afro-Surinamer van het Stadconglomeraat, de Afro-Surinamer van het Marronconglomeraat en de Afro-Surinamer van het Plantageconglomeraat. In solidaire zelfwerkzaamheid zullen wij ons dan ook inzetten om het totale bedrag van de vervaardigingskosten van ons monument op te brengen.
Met gezamenlijke inspanning kunnen wij grote zaken tot stand brengen.
Vanaf het prille begin van dit project is ons basisprincipe geweest dat onze regering dit herdenkingsmonument niet moet bekostigen voor ons. Onze groepsdignity verzet zich allerwege hiertegen. De te betonen kracht van onze gedreven bundeling zal hierbij aan de orde komen.
In dit kader spreekt Collectief Broki verder zijn ernstige afkeuring uit over de uitgesproken intentie om aan de Nederlandse regering een bijdrage te vragen voor de vervaardigingskosten van ons monument. Wij zullen aan mevr. mr. Barryl Biekman vragen dit neerhalend verzoek aan de Nederlandse regering niet te doen, waarbij wij benevens aan de Nederlandse regering duidelijk zullen maken dat haar financiële ondersteuning in deze beslist niet op prijs wordt gesteld door ons.
Onze diaspora Surinamers in Nederland kunnen onze basis inzamelingsactie natuurlijk volgaarne ondersteunen vanuit hun bijzondere en emotionele betrokkenheid hierbij.
Collectief Broki heeft een ‘plan de campagne’ geëntameerd en in uitvoering gegeven om in samenwerking met Green Hearts Foundation binnen 2 (twee) maanden het benodigde bedrag van de vervaardigingskosten voor het monument bij elkaar te hebben. Collectief Broki ondersteunt de inzamelingscampagne van de     Green Hearts Foundation volledig. De inzamelingscampagne is gebaseerd op het ervaringsprincipe dat donatie geen brengresultante is doch een haalresultante. De actienaam van de inzamelingscampagne is: “Un anu srefi de na ini” (‘Ook wij hebben onze bijdrage geleverd’). Er wordt een zelfstandige uitvoeringsautoriteit ingesteld, bestaande uit capabele personen om de landelijke inzamelingscampagne transparant te leiden en te monitoren. Collectief Broki is ervan verzekerd dat er brede ondersteuning zal worden verkregen voor deze historische actie.
 
Dhr. R.J. Bottse
De publiciteitsdienst van
Collectief Broki

error: Kopiëren mag niet!