Arbeiders van Iamgold gebundeld in de Actiegroep Werknemers Rosebel Goldmines willen niet dat hun inkomen vermindert als de bond (Rosbel Goldmines Werknemersorganisatie: RGWO) overeenkomt dat de 12-urige werkdag wordt teruggebracht naar 8 uur. De bond heeft eerder aangegeven via de media dat de arbeiders niet achteruitgaan in loon. De actiegroep vraagt zich af wat de bondsleiding hiermee bedoelt. De meeste arbeiders krijgen namelijk een basisloon van rond de SRD 1.000, terwijl het inkomen daarnaast bestaat uit toelagen die het karige basisloon behoorlijk aanvullen. De vraag is of het afschaffen van de 12-urige shift, wel invloed zal hebben op het inkomen. De arbeiders zijn er vrijwel zeker van dat dit wel het geval zal zijn. Een garantie kan de bond de leden tot nog toe niet geven. Wel zegt de bondsleiding dat het basisloon hetzelfde blijft. Maar daarmee zijn de arbeider niet geholpen, daar het basisloon karig is.
Als het inleveren van de uren ertoe zal leiden dat de inkomsten minder worden – doordat toelagen komen weg te vallen – zal er volgens de actiegroep een probleem ontstaan. De groep vindt het jammer dat de leiding van de RGWO niet met hen communiceert. De bezorgde werknemers hebben ondertussen het parlement schriftelijk in kennis gesteld over hun standpunt ten aanzien van de afschaffing van de 12-urige werkdag. De actiegroep zegt ook voorstander te zijn van afschaffing van deze shift en wijzen op de beroepsziekten waarmee velen onder hen te kampen hebben, zoals rugpijn en chronische pijn aan schouders en knieen. De afschaffing mag echter niet ten koste gaan van hun inkomsten. De meesten van hen hebben hypotheken lopen bij de bank. Iamgold was in 2010 met de toenmalige overheid, in de persoon van minister Joyce Amarello-Williams, overeengekomen om gedurende drie jaren een speciale werkregeling in te voeren. In mei 2013 loopt deze overeenkomst af en moet er eventueel een nieuwe regeling in werking treden.
Een belangrijk deel van de arbeiders, gebundeld in de actiegroep, voorziet problemen, mede omdat het schort in de communicatie tussen het bondsbestuur en de actiegroep. De bond staat momenteel ook alleen, vanwege de bekende problemen met Moederbond-voorzitter Snijders. De hamvraag is dus of de overeenkomst omtrent de 12-urige werkdag, zonder enige aderlating voor de werknemers, verlengd wordt.