VS constateert misstanden kinderen Suriname

In het recentelijke landenrapport dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS is uitgegeven, komt dit land tot de conclusie dat er nog veel misstanden bestaan met betrekking tot de kinderen van Suriname. Het rapport gaat over het jaar 2012.
Kindermisbruik
Het rapport concludeert dat het fysieke en seksuele misbruik van kinderen een zorgpunt is gebleven in Suriname. In de eerste helft van 2012 zijn er 156 gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen gerapporteerd. Het vermoeden bestaat, op basis van de ter beschikking zijnde informatie, dat het daadwerkelijke aantal misbruikgevallen aanmerkelijk hoger ligt. De geregistreerde gevallen zijn de zaken rechtsreeks behandeld door de politie. Het rapport noemt maatregelen en programma’s gericht op misbruik als voorlichting door Jeugdzaken Politie op scholen, training aan overheidsambtenaren gefinancierd door het VN Kinderfonds en de 123-hulplijn. Genoemd is ook dat vele gevallen van kindermisbruik vervolgd worden. De vonnissen variëren van 2 tot 3 jaar gevangenisstraf, terwijl het maximum 6 jaar is.
Kinderhuwelijken
Alhoewel op dit stuk geen melding wordt gemaakt van dwang,  concludeert het landenrapport wel dat volgens het VN Kinderfonds 19% van de vrouwen tussen de 20 en 24 jaar getrouwd was voor de 18-jarige leeftijd. De huwelijkswetgeving maakt huwelijken tussen 15-jarige meisjes en 17-jarige jongens mogelijk, mits de ouders toestemming geven. Deze ouderlijke toestemming is immers vereist tot 21 jaar.
Seksuele exploitatie van kinderen
Het rapport stelt op basis van beschikbare informatie vast dat er in 2012 geïsoleerde gevallen waren van seksuele exploitatie van minderjarigen. Alhoewel de wet met betrekking tot strafbaarheid opsporing van seksuele activiteiten met minderjarigen een leeftijd van 14 jaar stelt, wordt geconstateerd dat misdrijven gepleegd door volwassenen tegen deze minderjarigen moeilijk gaat, met name in de rurale gebieden buiten Paramaribo. Het aanzetten tot kinderprostitutie wordt bedreigd in de Surinaamse strafwetgeving met een maximale boete van SRD 100.000 en een gevangenisstraf van 6 jaren. Voor kinderpornografie staat de straf op SRD 50,000 en een gevangenisstraf van maximaal 6 jaren.
Onderwijs en arbeid
Het rapport merkte ook op dat er sprake is van kinderarbeid in de informele sector in Suriname, met name in Nickerie, Saramacca en Marowijne. Het rapport noemt de sectoren landbouw, bosbouw, visserij, goudwinning en de bouwsector. Het rapport komt ook tot de conclusie dat de kinderen van de Marrons – die als groep 15% van de totale populatie uitmaken – achtergesteld waren op het vlak van onderwijs. Als grondoorzaak voor de ongelijke behandeling en achterstelling wordt genoemd een gebrekkige infrastructuur in het binnenland.
 

error: Kopiëren mag niet!