De overheid heeft een benzinerekening te betalen van SRD 3.2 miljoen. De rekeningen zijn van alle ministeries, het kabinet van de president, het kabinet van de vicepresident en het Nationaal Vervoersbedrijf. Tot en met januari 2013 heeft de regering haar rekeningen wel op tijd betaald, echter is het glad mis gegaan vanaf februari. Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad Suriname. De uitbetalingen zijn namelijk uitgebleven door vermoedelijk tekort aan financiën. De benzinetoevoer naar de overheidsinstanties is inmiddels stopgezet, waardoor dienstvoertuigen binnen worden gehouden. Degenen die veldwerk moeten verrichten, moeten hun eigen voertuigen gebruiken om het werk toch te doen.
In een reactie zegt VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien dat dit niet het eerste verhaal is dat nu naar buiten komt. ‘Je hebt nog aannemers die niet zijn uitbetaald en je hebt nog andere leveranciers die niet zijn uitbetaald. Dit zorgt ervoor dat de hele economie stremt. We zien dat de Staat verplichtingen aangaat buiten de comptabele regels om en dat baart allemaal zorgen. Daarom dat wij ook vrijdag bij elkaar komen bij de minister van Financiën om aan de autoriteiten te vragen wat er aan de hand is’, aldus Gajadien, die tevens lid is van de Commissie Staatsfinanciën en Staatsuitgaven.
De VHP’er zegt dat ook het probleem van de ondernemers die nu geen USD kunnen aankopen, aangehaald zal worden. Gajadien zegt dat hoewel de economie van Suriname een enorme boost heeft gekregen door de hoge prijzen van olie en goud, het toch goed misgaat, door de enorme verspillingen van de overheid. ‘We hebben steeds een situatie in Suriname gekend waarbij er keihard is gewerkt aan de verbetering van de munteenheid. Er is alles aan gedaan om het vertrouwen in de munteenheid te herstellen. Bankdirecteuren moeten letten op het uitgavenbeleid van de overheid en erop letten dat we niet in een devaluatiespiraal terecht komen zoals in de jaren ‘80 en ’96’, waarschuwt Gajadien.
‘Mochten de geruchten op waarheid berusten al zou de regering een groot probleem hebben met middelen en te kampen hebben met een liquiditeitstekort, dan zal de eerste twee maanden een enorme druk op de gemeenschap voelbaar zijn, voorspelt de parlementariër. Hij hoopt niettemin dat als er sprake is van een liquiditeitstekort dit te maken heeft met de uitgaven buiten de begrotingen en niet om andere redenen. Vrijdag zit de Commissie Staatsfinanciën en Staatsuitgaven onder leiding van Rabin Parmessar om de tafel met de minister van Financiën, Adelien Wijnerman.
Seshma Bissesar