Ook directeur Belastingen kocht 10 voertuigen

Ook de directeur van de Dienst der Belastingen, Cornelis van Dijk, heeft vorig jaar tien voertuigen gekocht. Dit blijkt uit onderzoek van Dagblad Suriname. Gisteren gaf directeur Melvin Linscheer van het Bureau Nationale Veiligheid tijdens een persconferentie van het kabinet van de president aan journalisten uitleg waarom er in totaal 75 voertuigen zijn gekocht voor ruim SRD 8 miljoen. Linscheer zegt dat er nooit is gestoeid met de middelen van de Staat. Hij bevestigde tijdens de vragenronde de aankopen voor Van Dijk, maar vindt dat de Dienst der Belastingen dit zelf moet verantwoorden. De directeur van Belastingen blijkt alle 10 voertuigen in eigen beheer te hebben. Een van de tien voertuigen is onlangs tijdens een reis in het binnenland enorm beschadigd geraakt bij een aanrijding. De kosten van de reparatie, die opliepen in duizenden USD, zijn uiteindelijk ook betaald door de Staat.
Ten aanzien van de aankopen ten behoeve van het kabinet van de president zegt Linscheer dat in 2011 er sprake was van een ernstig probleem in het land waarbij er een tekort was aan transport en communicatie. Volgens Linscheer kon men door dit gebrek het werk niet optimaal doen. Om de optimale veiligheid te garanderen, is er besloten om voertuigen aan te schaffen. Volgens Linscheer was het de ernstige situatie in 2011 dat het Bureau Nationale Veiligheid ertoe heeft bewogen om maatregelen te treffen, waarbij ook nog is afgeweken van de normale procedures. De ernstige situatie die Linscheer schetste tijdens de persconferentie zou zijn ontstaan door de begroting die overgenomen is in 2010. Er zou geen rekening zijn gehouden met aanschaffingen van voertuigen voor het Korps Politie Suriname, de douane, het Bureau Nationale Veiligheid en CIVD.
‘Als leidinggevende moet je dan de verantwoordelijkheid nemen en leiding geven. We hebben toen enkele bedrijven uitgenodigd en gevraagd of ze in staat zouden zijn om op korte termijn te zorgen voor transportmiddelen voor de overheid met als voorwaarde dat ze pas tegen het eind van het jaar zouden beschikken over hun financiën. Dus ze zouden de transportmiddelen direct inleveren, maar pas aan het eind van het jaar worden uitbetaald’, alus Linscheer. Om deze voorwaarden heeft geen enkel bedrijf zich aangemeld en daarom is gekozen voor Yokohama die wel in staat was om deze voertuigen te leveren volgens de voorwaarden van het kabinet. Linscheer zei dat het kabinet zal trachten om de regels van aanbestedingen te volgen, echter zal niet geschroomd worden om dezelfde regels te breken indien er zich calamiteiten voordoen.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!