Suriname achter met instelling NREN

Suriname loopt achter in ‘E-knowledge’ en ‘E-research/learning’ op de rest van het Caribisch gebied. Er zal daarom haast gemaakt moeten worden met de toetreding van ons land tot goedkeuring van de ontwerpwet van de “Agreement Establishing the Caribbean Knowledge and Learning Network Agency (CKLNA)”. Om de toetreding tot en participatie aan de CKLNA  mogelijk te maken, zal Suriname eerst moeten beschikken over een nationaal educatie- en  onderzoeksnetwerk (NREN). Melvin  Bouva is voorzitter van de commissie die deze ontwerpwet heeft voorbreid in DNA. Er bestaat volgens het assembleelid nog geen E-platform in Suriname met alle instituten die zich bezig houden met E-knowledge en -research. Het is ook niet duidelijk welk instituut of orgaan de hoofdverantwoordelijkheid draagt voor alle activiteiten op het gebied van E-learning nationaal. Tot op dit moment vallen alle activiteiten legaal onder de ministeries van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov).
Het voorstel is gedaan om de universiteit als tertiair instituut aan te stellen om als trekker te fungeren van de CKLNA body in Suriname. De NREN’s van de verschillende Caribische landen zijn allemaal opgezet en bemenst door relevante instituten. Bouva pleit ervoor om niet alleen de universiteit,  maar ook het IOL op te nemen in dit NREN. Ook zal er voor de toetreding een strategisch geïntegreerd plan voor E-learning en E-government moeten bestaan. Bouva en andere commissieleden hamerden ook op bescherming van het NREN en voorzieningen om cybercrime te voorkomen. Toetreding tot dit regionaal netwerk zal Suriname de toegang geven tot alle kenniscentra in de wereld. Als Caricom-lidland is Suriname reeds lid en komt in met 7 procent van het CKLN-budget. De contributie bedraagt US$55.900 op jaarbasis. Bouva liet doorschemeren dat Suriname achterloopt met betaling van de contributie met een bedrag van  US$200.000 tot en met 30 september 2012.
De CKLN zou volgens de commissievoorzitter de afgelopen maand consultants afvaardigen om Suriname te helpen met het opzetten van een NREN. Het is voor de commissie van rapporteurs, die feedback heeft gehad van het stakeholdersveld,  nog onduidelijk of de consultants zijn gearriveerd en hun werk conform afspraak hebben verricht. Voorwaarde voor participatie is ook de fysieke koppeling met dit regionaal netwerk. De fysieke verbinding wordt gefinancierd door de Wereldbank.
Volgens commissielid Soetimin Marsidih is gebleken  dat na aanzuivering van de contributieachterstand, apparatuur geleverd is door de CKLN aan Suriname voor het mogelijk maken van de fysieke verbinding. De apparatuur is voorlopig geplaatst onder beheer van de universiteit. De toetreding  creëert mogelijkheden voor studenten en researchgroepen om educatie op afstand te volgen. De instelling van een NREN is ook in het belang van het effectief functioneren van E-government, zegt Bouva. Het is van belang dat Caribische  politieke leiders en  zakenlui erkennen dat de regio een flexibele en gekwalificeerde beroepsbevolking heeft die kan blijven concurreren. Volgens de website van CKLN zullen 26 miljoen burgers uit 21 landen gebruik kunnen maken van het netwerk. Hierdoor kan de digitale gap gedicht worden.

error: Kopiëren mag niet!