Ook dit jaar wordt in de laatste week van april de Vaccinatieweek in de Amerika’s georganiseerd. Het is de elfde keer dat dit evenement gevierd wordt in de regio en dus ook in Suriname. De regio van de Amerika’s heeft altijd een voortrekkersrol gehad op het gebied van vaccinaties en zij was ook de eerste regio in de wereld die pokken en polio heeft uitgeroeid. Het thema van dit jaar is “Vaccinatie: een gedeelde verantwoordelijkheid”. Hiermee wordt bedoeld dat iedereen in de gemeenschap een rol heeft bij de bestrijding van ziekten die door vaccinatie voorkomen kunnen worden. De overheid maakt geld vrij voor het programma, de gezondheidswerkers zorgen dat er overal gevaccineerd wordt en ouders en de gemeenschap brengen hun kinderen om gevaccineerd te worden en laten zichzelf vaccineren wanneer dat nodig is.
Tijdens de Vaccinatieweek wordt er speciaal aandacht aan besteed dat iedereen die het nodig heeft, gevaccineerd wordt, ongeacht waar men woont in Suriname. Iedereen moet gelijke kansen hebben om beschermd te worden tegen ziekten die door vaccinatie te voorkomen zijn. Omdat de Vaccinatieweek tegelijkertijd in verschillende landen wordt georganiseerd is het ook een goede gelegenheid voor buurlanden om op het gebied van vaccinatie samen te gaan werken of beter samen te werken. Daarom vertrekt er een Surinaamse delegatie naar Guyana om de start van de Vaccinatieweek gezamenlijk met ons buurland te vieren. In Suriname zal de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) binnen de gezondheidszorg extra activiteiten uitvoeren gedurende de hele week. De RGD streeft ernaar dat een groot aantal kinderen dat hun tweede vaccinatie voor bof, mazelen en rode hond moet krijgen, ook daadwerkelijk naar de poli wordt gebracht door de ouders. Omdat ze zo kwetsbaar zijn en gemakkelijk ziek kunnen worden, vormen kinderen een speciale groep binnen het vaccinatieprogramma. Wanneer vaccinaties op tijd gegeven worden aan een kind, kunnen ze het kind tegen bepaalde ziekten beschermen. Bovendien is het zo, dat hoe meer kinderen gevaccineerd zijn, des te kleiner de kans is dat er een uitbraak optreedt van deze ziekten. In de vaccinatieweek kunnen kinderen tussen één en vijf jaar oud elke dag van 8.00-14.00u terecht voor het krijgen van vaccinaties op de poliklinieken van de RGD.
De Medische Zending zal tijdens de vaccinatieweek voorlichting geven aan de bewoners van het Brokopondo-gebied. Dan zal er ook gesproken worden over het nieuwe vaccin dat in het komende schooljaar aan meisjes op de lagere school aangeboden wordt. Dit vaccin tegen het Humaan Papilloma Virus (HPV) zal vanaf oktober 2013 onderdeel zijn van het nationaal programma tegen baarmoederhalskanker. Deze activiteiten in Brokopondo zijn de start voor de informatiecampagne die op de lagere scholen gevoerd zal worden voor het HPV-vaccin.