Het is onwaarschijnlijk dat Surinaamse rijst geëxporteerd zal worden naar Haïti. De prijs die het land van president Michel Martelly biedt, is te laag. ‘Zelfs onder de kostprijs’, zegt Harrinannan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) aan Dagblad Suriname. In maart was Martelly op dienstreis in Suriname. Een hoofdpunt van dit bezoek was het opkopen van Surinaams rijst door Haïti. Jaarlijks heeft dit Caribisch eiland 400.000 ton rijst nodig. Volgens Oemraw ligt de prijs van witte rijst momenteel op US$ 580 per ton. ‘Haïti biedt ons ongeveer US$ 380 per ton’, zegt hij. Met dit bedrag komen de Surinaamse opkopers en exporteurs in grote problemen. Volgens Oemraw wil Haïti witte rijst en geen cargo. ‘Als ze cargo rijst nemen, dan moeten ze dat nog verwerken. Witte rijst is iets duurder’, zegt hij. De rijstdeal met Haïti is nog niet gesloten, maar het ziet er niet naar uit dat die op korte termijn nog komt.
Oemraw vertelt dat er dit jaar ruim 24.000 hectare padie is ingezaaid. Hiervan is ongeveer 22.000 hectare al geoogst. ‘Doordat twee opkopers zijn uitgevallen, kunnen de resterende 300.000 balen nog niet opgekocht worden. Dat is een beetje het probleem nu in Nickerie. Tijdens de grote oogst bedroeg de gemiddelde prijs SRD 78, maar doordat er nu geen ruimte meer is voor opslag, daalt de prijs voor de resterende 2.000 hectare naar beneden de SRD 70. Vandaag was de prijs SRD 68, het kan verder gaan dalen’, zegt Oemraw. Wel zegt hij dat er dit seizoen padie van heel goede kwaliteit is geoogst.
Guyana zit ook in problemen met haar rijstsector. Doordat de opkoopprijs per baal van SRD 65 naar SRD 16 is gekelderd, staat de sector op instorten. Boeren laten de padie maar op het veld staan. Het heeft volgens hen geen zin om kosten te maken om te oogsten, terwijl de verkoopprijs moordend is. Ook zijn bepaalde opkopers gestopt met het kopen, omdat ze geen adequate opslagruimte hebben. De sector hangt aan een zijden draadje, nu ook Venezuela het contract om rijst te kopen nog niet verlengd heeft. Oemraw zegt niet te willen praten over Guyana. ‘Wij hebben dit jaar 24.000 hectare gezaaid, zij 80.000 hectare. Er is een groot verschil tussen Suriname en Guyana’, zegt hij. Hij denkt niet dat Venezuela de overeenkomst met Guyana voor de opkoop van rijst zal verlengen, daar dit land goedkopere rijst uit Brazilië kan betrekken. ‘Er zijn bepaalde landen die ver beneden onze prijs en die van Guyana verkopen. Die concurrentie kunnen we niet aangaan’, zegt Oemraw.
Asha Gajadien-Bhagwat