‘Het is altijd zo geweest dat de Afro – Surinamers, vanaf hun aankomst in dit land, verdeeld zijn. Die verdeeldheid gaat altijd blijven. Zaak is dat wij de verdeelde groepen steeds moeten benaderen voor samenwerking om zo die verdeeldheid weg te werken’, zegt Rudy Bottse, voorzitter van de Stichting 1 Juli Keti Koti. ‘Voorzitter Henk Herrenberg van de nationale commissie heeft het over eenheid, maar ik kan meegeven dat men die eenheid voorlopig niet zal krijgen bij de Afro-Surinaamse groep. Er zijn wel enkele sterke groepen binnen deze Afro-Surinaamse gemeenschap die hard werken aan het opkrikken van de totale gemeenschap. Belangrijk is dat deze groepen wel in eenheid samenwerken.’
Donderdagmorgen is de Nationale Commissie ter Herdenking van het Jubileumjaar van 150 jaar Keti Koti,140 Jaar Hindoestaanse Immigratie en 160 Jaar Chinese Immigratie geïnstalleerd door minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken. In de commissie hebben zitting: Henk Herrenberg (voorzitter), Eddy Jozefzoon, Marlon Powel, Rabin Lala, Jan Tawjoeram en Elviera Sandie. Herrenberg sprak zijn bezorgdheid over het ontbreken van eenheid binnen de Afro-Surinaamse groep. Vandaar dat de commissie als eerst een workshop wil organiseren om de eenheid binnen de Afro-Surinaamse groepen terug te brengen. Bottse vindt de workshop een goed idee. Volgens de 1 Juli Keti Koti – voorzitter heeft zijn organisatie, die een belangrijke internationale conferentie zal organiseren in het kader van 150 jaar Keti Koti, reeds een handreiking gedaan naar andere Afro-Surinaamse groepen om ook hun bijdrage te leveren aan deze conferentie. Bottse zegt dat enkele groepen reeds te kennen hebben gegeven hun eigen activiteiten te zullen organiseren.
Bottse vindt dit jammer, maar voegt er gelijk aan toe dat het belangrijk is dat men weet wie welke activiteiten zal organiseren. De Stichting 1 Juli Keti Koti heeft naast de Internationale Wettenschappelijke Conferentie nog een aantal andere activiteiten waaronder de onthulling van het Slavernijmonument, een gebedsdag, opzetten van het Leerstoel Tribale Volken op de Universiteit van Suriname, het lanceren van drie websites, lesbrieven voor glo – en voj-onderwijs, het oprichten van een ontwikkelingsfonds voor de Afro-Surinamer, uitgave van een herdenkingsboek en het uitgeven van een speciale zegel door Surpost. ‘Tot slot zullen wij eisen van Nederland dat het zijn excuses aanbiedt voor de slavernij en slavenhandel.’ Volgens Bottse heeft de regering de Stichting 1 Juli Keti Koti aangewezen als de organisatie die de Internationale Wettenschappelijke Conferentie mag houden in het kader van 1 juli.
Widjai Ganesh