Doorbraak in oplossen zelfmoord

Er is nieuwe hoop voor tieners en volwassenen die lijden aan depressie en zelfmoordneigingen. Er is geen reden tot zelfmedicatie, of voor ouders om radeloze tieners aan hun lot over te laten. Zoek vooral professionele hulp. De huisarts kan daarbij een voorname rol vervullen. De fijne kneepjes van de chemische reacties in de hersenen, vooral bij tieners, worden momenteel bestudeerd en de onderzoekers van de Michigan State University hebben een belangrijke doorbraak gemaakt. “Onderzoekers hebben het eerste bewijs dat een chemische stof in de hersenen, genaamd glutamaat, eventueel suïcidaal gedrag aanmoedigt dan wel ontmoedigt. Er is hierdoor nieuwe hoop op succes voor de inspanningen die moeten voorkomen dat mensen middels suïcidaal gedrag het voortbestaan van hun leven in eigen hand nemen.” Onderzoekers van de Universiteit van Michigan bestudeerden de “glutamaat-activiteit” door het meten van de hoeveelheid quinoline-zuur. Dit werkt als een chemische schakelaar waardoor er naar gelang meer of minder signalen naar nabijgelegen cellen wordt gestuurd. Er zijn in deze fase proeven genomen met de spinale vloeistof van 100 patiënten.
Het onderzoek heeft uitgewezen dat personen die suïcide pogen, meer dan tweemaal zoveel quinoline-zuur in hun spinale vloeistof hebben dan bij gezonde, normale mensen het geval is. Zij die leefden met het idee van zelfmoord, dus om zichzelf te doden, hadden de hoogste niveaus van het zuur in hun spinale vloeistof. De resultaten toonden ook afgenomen quinoline-zuurniveaus onder een subgroep van patiënten die terug kwam zes maanden later, toen hun suïcidaal gedrag was afgelopen. “Het tegengaan van deze stof in de hersenen zou er toe kunnen leiden dat zelfmoorden kunnen worden voorkomen. Glutamaat is uitgebreid bestudeerd in samenhang met de ziekte van Alsheimer. Neurobiologen leggen uit dat glutamaat een eenvoudige aminozuur is dat middels de zenuwcellen signalen aan elkaar doorgeven.” De neurotransmitters zijn bedoeld om als het ware het ontvangende neuron het juiste signaal te geven. Het onderzoek naar de oorzaken van suïcide in het menselijk lichaam moet worden voortgezet.
Uit gegevens in Suriname blijkt toch wel dat het suïcideprobleem vrijwel dagelijks de kranten haalt. Het is ook gebleken dat er meer mannen dan vrouwen zo een poging wagen. Een geluk is er wel bij dat er een lichte daling te constateren is. Maar toch is elk geval 1 teveel. Er moet vanuit de overheid, de sociale diensten en de medische begeleiding nog heel veel gedaan worden om mensen die met zulke plannen rondlopen, te identificeren en de juiste hulp te bieden. Elk signaal, hoe gering dan ook, moet met de nodige ernst en zorgvuldigheid aangepakt worden. Door steeds de nodige aandacht te schenken kunnen zeer zeker een aantal van de gevallen tijdig ontdekt en ook voorkomen worden. Het gaat er veelal om dat wij de signalen van suïcide moeten herkennen. Maandagavond om half acht is er in het CCS, onder auspiciën van de Amerikaanse ambassade, een lezing met als titel: ‘Suïcide in Suriname’.
“Het is de tijd om na te denken over hoe het aantal zelfmoordgevallen te verminderen. Dit kan alleen door oplettend en scherpzinnig te zin. Het is tijd geworden om na te denken over hoe we potentiële slachtoffers kunnen helpen om van de gedachte af te komen en zo voorkomen dat ze suïcide plegen.” De inleiding wordt verzorgd door de arts Widya Punwasi.

error: Kopiëren mag niet!