Asiskumar Gajadien: ‘Minister Hok heeft weinig begrip van exploitatie natuurlijke hulpbronnen’

Asiskumar-GajadinParlementariër Asiskumar Gajadien kan zich niet voorstellen dat een minister van Natuurlijke Hulpbronnen zulke rare uitspraken doet als tijdens het actualiteitenprogramma Kal Aaj Aur Kal (KAAK). “Uit het programma kon ik alleen maar concluderen dat deze minister geen kaas heeft gegeten van de rol die hij als minister dient te vervullen om onze natuurlijke hulpbronnen te exploiteren ten voordele van de natie.” De minister heeft in dit programma aangegeven dat Suriname in de nieuwe uitbreidingsovereenkomst met Iamgold niet zal hoeven op te komen voor de exploratiekosten, als er geen goud wordt gevonden in een nieuw gebied. Hij vergeleek dit met de productie sharing-contracten (PSC) die Staatsolie aangaat met andere buitenlandse investeerders. Ėén van de voorwaarden van PSC is dat de buitenlandse investeerders de exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten voor hun risico nemen. “Dat is absoluut niet het geval in het meeparticiperen bij de uitbreidingsactiviteiten van Iamgold, want je betaalt 30% mee in elke exploratieactiviteit en waarschijnlijk heeft de minister ook de PSC niet bestudeerd.”
‘Een ander knelpunt is dat de minister de samenleving en het parlement cijfers voorhoudt die hij tot nu toe niet heeft kunnen waarmaken’, stelt Gajadien. Zo zegt de minister dat de staatsvennootschap (NV 1) haar gepleegde investeringen tegen een rentepercentage van 9%, al terug verdient bij een goudprijs van US$ 500 per troy ounce. De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Rabin Parmessar, maakt het van kwaad tot erger in een InfoAct-programma, door te beweren dat deze breakeven prijs geldt voor Suriname en voor de multinational dit punt bij een prijs van US$1.035 per troy ounce is. Volgens Gajadien zijn deze cijfers niet realistisch en uit de duim gezogen of de voorzitter van de commissie houdt informatie voor de commissie achter. “Gaat Suriname minder hoeven te investeren dan Iamgold voor de productie van 1 troy ounce goud”, vraagt de VHP’er zich af.
Gajadien ergert zich ook nog eraan dat de minister ons een verhaal opdiste dat bij de uitbreiding het gaat om zacht erts, dus de kostprijs lager zal zijn, toen de presentator Faried Pierkhan aangaf dat Iamgold op dit ogenblik al een kostprijs hanteert van 671 US$ per troy ounce. “Dus deze minister gaat met Iamgold slechts aan oppervlaktegoudwinning doen. Het lijkt er meer op dat men op allerlei slinkse manieren probeert een investering met gemeenschapsgelden te rechtvaardigen zonder een gedegen studie aan de gemeenschap gepresenteerd te hebben.”
Verder stelt Gajadien dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, op een vraag van de presentator, niet in staat was antwoord te geven wat met de B-aandelen (2.000.000 stuks) van Rosebel NV, welke Suriname kreeg in 2003 naast de bekende 5% (50 stuks A-aandelen), is gebeurd. De minister nam deze vraag mee, terwijl door Gajadien deze vraag reeds in De Nationale Assemblee (DNA) is gesteld.
Gajadien weet niet wat de minister te verbergen heeft. Hij stelt dat de minister zelf niet doorheeft dat namens de Staat Suriname één persoon in de huidige rvc van Iamgold aangewezen wordt, want de minister gaf aan dat namens de Staat, Grassalco in de persoon van dhr. Gemerts participeert. Volgens Gajadien is dit slechts een indicatie hoe deze minister met de belangen van de Staat Suriname in Rosebel NV via de rvc omgaat.

error: Kopiëren mag niet!