Workshop ATM kwetsbaarheid sectoren tegen klimaatsverandering

Het directoraat Milieu van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu zal in samenwerking met de Caribbean Community Climate Change Centre in de periode van 22-29 april 2013 een regionale training organiseren die gericht is op het trainen van deskundigen van de regio in het bepalen van de kwetsbaarheid van sectoren tegen klimaatsverandering. Het gaat hierbij om het trainen van de deskundigen die allen een achtergrond hebben in het toerisme en de water- en landbouwsector. Aan deze training zullen 30 participanten van de Cariforum-landen (Caricom-lidlanden, Cuba en Dominicaanse Republiek) deelnemen en deze wordt in het Wyndham Garden Hotel gehouden. Vanwege de enorme kwetsbaarheid van de regio voor de negatieve gevolgen van klimaatsverandering en de druk die de landen ervaren om adaptatiemaatregelen te treffen, is genoemde training één van de prioriteiten voor de regio. Deze training zal bijdragen aan het vergroten van de capaciteit van de regio om middels onderzoek en studies te kunnen bepalen hoe kwetsbaar een sector is en op basis daarvan identificeren welke aanpassingsmaatregelen getroffen kunnen worden.
Recentelijk heeft het ministerie van ATM de tweede rapportage van Suriname over het klimaatsverdrag (Second National Communication to the UNFCCC) afgerond. Volgens de klimaatstudies die voor deze klimaatrapportage zijn uitgevoerd, is de landbouwsector één van de meest kwetsbare sectoren voor klimaatsverandering, m.n. door zeespiegelstijging. Het ministerie zal daarom tijdens deze training de aandacht vestigen op de landbouwsector en zal de deskundigen in Suriname met een landbouw- en milieuachtergrond doen participeren aan de training.
 
De VCA (Vulnerability and Capasity Assessment)-training, zoals deze training ook wel genoemd wordt, is onderdeel van een groter regionaal project genaamd het EU-GCCA Project. Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie en wordt uitgevoerd door de Caribbean Community Climate Change Centre (CCCCC). Een totaal bedrag van Euro 8 miljoen is beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van de diverse componenten binnen genoemd project. Overige activiteiten onder dit overkoepelend project hebben betrekking op: capaciteitsopbouw in het gebruik van klimaatmodellen, verbetering van klimaatmonitoring en dataverzameling, assistentie bij de uitvoering van een pilot risk assessment project, assistentie bij de uitvoering van een pilot adaptatieproject, opbouw van nationale en regionale capaciteiten op het gebied van carbon financing en projectmanagement. Suriname participeert in bijkans alle componenten van het project en het ministerie van ATM coördineert  en faciliteert de nationale projectactiviteiten.
Tot nu toe heeft het regionaal project de resultaten voor Suriname opgeleverd. Deskundigen/technici van de Anton de Kom Universiteit van Suriname worden getraind in het gebruik van klimaatmodellen. Suriname heeft 7 hydrologische en meteorologische stations gekregen die de Meteorologische Dienst van het ministerie van Openbare Werken in staat zullen stellen betere en betrouwbaardere weersvoorspellingen te kunnen doen. Deze stations zijn reeds verscheept en in afwachting daarop worden momenteel voorbereidingen getroffen voor de installatie hiervan. In de maand maart is in Suriname een consultatie geweest met actoren in de publieke sector die betrokken zijn geweest bij het ontwikkelen van een risk management tool. Deze tool zal ons in staat stellen om bij de planning van grote ontwikkelingsprojecten de klimaatrisico’s reeds in een vroeg stadium te kunnen vaststellen.

error: Kopiëren mag niet!