DOE bestudeert modellen initiatief Anticorruptiewet

DOE bezig met modellen initiatief AnticorruptiewetDe politieke partij Democratie en Ontwikkeling door Eenheid (DOE) is bezig modellen te bestuderen om zelf met een concept Anticorruptiewet te komen. ‘Als de regering in gebreke blijft om deze wet in te dienen, zullen we mogelijkheden bekijken om met een initiatiefwet te komen’, zegt DOE-voorzitter Carl Breeveld aan Dagblad Suriname. ‘Onze mensen zijn momenteel aan het werk. We blijven op scherp, want de Anticorruptiewet is heel erg noodzakelijk’, zegt de parlementariër.
President Desi Bouterse had vorig jaar tijdens de algemene politieke beschouwingen in de DNA op vragen van Breeveld aangegeven dat de Anticorruptiewet in het eerste kwartaal van 2013 bij het parlement ingediend zou worden. Breeveld wou exact van de president weten wanneer de wet naar de DNA zou komen. ‘We leven nu in april 2013 en de wet is niet ingediend. We hebben niets vernomen vanuit de president waarom de wet niet is ingediend’, zegt Breeveld, die vaker aan de bel heeft getrokken voor deze noodzakelijke wet. ‘We gaan door blijven hameren totdat de wet er komt. We gaan alles wat mogelijk is doen’, zegt de DOE-voorzitter.
De Anticorruptiewet was één van de topprioriteiten van deze regering. Op 12 augustus 2010 zei president Desi Bouterse tijdens zijn inauguratie het volgende.  ‘Tenslotte roep ik het volk op om samen met ons een niet-aflatende strijd aan te binden tegen alle vormen van corruptie en verkwanseling van staatsmiddelen.’ Hij kondigde ook een kruistocht tegen corruptie aan. Breeveld vroeg vorig jaar nog aan Bouterse in de DNA of deze wet geen miskraam is geworden.
Suriname heeft zich 16 jaar geleden gecommitteerd aan een internationaal verdrag inzake de strijd tegen corruptie. In het jaar 2002 was er al een ontwerp ingediend bij DNA door de regering Venetiaan. Deze werd in het jaar 2007 in behandeling genomen door de volgende regering Venetiaan. Na een ronde werd het echter niet meer op de agenda geplaatst. Toen de regering Bouterse aantrad, is de ontwerpwet teruggenomen om deze te herzien. Tot de dag van vandaag is het niet meer ingediend.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!