”Clayton Sedney heeft aldoor aandacht gezocht. Hij probeert dat op allerlei manieren te krijgen. Voor mij is hij een gepasseerd station en verder wens ik mij niet uit te laten over de persoon Sedney”, reageert Freddy Brug, de voorzitter van de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO). Terwijl de bond zich enorme moeite getroostte om de 12- urige werkdag voor de arbeiders weg te laten schrappen uit de overeenkomst, is na de aanname van de gouddeal met Rosebel Goldmines een actiegroep ontstaan die niet wil dat de 12- urige werkdag wordt afgeschaft. Het parlement heeft ervoor gepleit om bij de gouddeals de 4 extra uren uit het contract weg te schrappen.
Brug is blij dat de 12-urige werkdag uit de gouddeals is geschrapt. De bond zal, nu er een breder maatschappelijk draagvlak is gecreëerd, zaken verder bespreken met de Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM). Het ministerie heeft aan de multinational voor 3 jaar toestemming gegeven voor een 12-urige werkdag. Deze vergunning vervalt deze maand. Verder meent Brug dat er een evaluatie moet plaatsvinden door het bedrijf. ”Er moet duidelijk aangetoond worden hoe deze 12- urige werkdag gewerkt heeft en men moet met cijfers komen, zeker wel wat betreft de incidenten die zich hebben voorgedaan.” Hij meent dat de bond ook betrokken moet worden bij de evaluatie.
De bondsvoorzitter vindt het zeer onmenselijk dat mensen jaar in, jaar uit, 14 dagen lang 12 uren werken. “Het is voor de mens niet goed.” Hij begrijpt dat de mensen zich nu zorgen maken over de loonstructuur. Brug zegt dat hij als bondsvoorzitter vanaf het begin het bedrijf heeft aangegeven dat er gezocht moet worden naar een model, waarbij er op een gegeven moment in plaats van een looncorrectie, uren terug worden gegeven aan de arbeiders. ‘Met andere woorden zou het bedrijf de arbeiders geen verhoging hoeven te geven, maar dat zij hetzelfde salaris blijven behouden, maar minder uren werken. Daar moeten deskundigen zich over buigen.’ Brug zegt dit model ook aan de werkers voorgehouden te hebben en ze staan er niet onwelwillend tegenover.
“Wij willen bij de evaluatie betrokken worden. Deze kwestie is nog niet helemaal van de baan, maar het is een enorme opluchting dat De Nationale Assemblee, de regering, de vakbeweging en andere maatschappelijke groepen ondersteuning hebben gegeven aan de bond. Ook John Courtar, hoofd Medisch Bureau van ATM, heeft in een rapport gesteld dat de 12-urige werkdag negatieve gevolgen heeft voor de werknemers.”