Bouterse belooft lijst van concessierechten te zullen presenteren

Bouterse belooft lijst van concessie rechten te presenterenPresident Desi Bouterse heeft afgelopen vrijdag in DNA beloofd de lijst van concessierechten te presenteren in DNA. Dit deed hij kort voordat het parlement overging tot het stemmen over de goudovereenkomst met Iamgold.‘U hebt het recht op die kaart, u moet die kaart ook krijgen en ik zal ervoor zorgen dat u die kaart krijgt’, zei hij haastig nadat hij nauwelijks een minuut eerder ex-president Ronald Venetiaan gelijk gaf in dienst bezorgdheid over het energievraagstuk dat bij komt kijken bij de overeenkomst.
DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons verduidelijkte het parlement dat de president de lijst van de concessierechten bedoelde, omdat er gelijk vragen rezen na de ietwat onduidelijke aankondiging. Niet een ieder begreep over welke kaart de president het had. In zijn spreekbeurt over beide gouddeals vroeg NPS-parlementariër Venetiaan van de oppositie aan de regering de lijst van concessierechten te presenteren. In een interview legde Venetiaan, voordat de overeenkomst met Iamgold werd aangenomen, een link met de area of interest en de lijst van de uitgegeven concessies. ‘Wat men aan het nastreven is met betrekking tot de kwestie area of interest is overduidelijk, want we kunnen nog steeds niet de lijst van de uitgegeven concessies uitgeven. We kunnen het nog steeds niet krijgen en de lijst groeit kennelijk’, zei Venetiaan. Hij zei verder dat de mensen die concessies hebben met de multinationals Newmont, Iamgold en op de achtergrond ook nog Alcoa belangen hebben bij de goudovereenkomsten, omdat er veel geld te verdienen is. ‘Dat zou één van de redenen zijn waarom de lijst niet wordt gepresenteerd in het parlement’, volgens Venetiaan.
In een reactie zegt oppositie- en VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing dat hij niet onder de indruk is van de aankondiging van Bouterse. ‘Bouterse heeft vaak zaken beloofd in DNA en is ze niet nagekomen. Kijk maar bijvoorbeeld naar de kwestie Gopi. Die zou hij onderzoeken. Ook bij de kwestie Sasur had hij beloofd binnen een week met een oplossing te komen. De corruptiewet zou aan het einde van het eerste kwartaal worden behandeld. Hij reageert op geen enkele brief. In dit geval moet hij dan eerst doen en dan zal ik het geloven’, aldus de reactie van Girjasing. De VHP’er vindt dat de president nooit zijn belofte is nagekomen om een kruistocht tegen corruptie te starten. De tweede verhoging van de AOV is ook uitgebleven, aldus Girjasing.

error: Kopiëren mag niet!